Kronisk uttorkning

kronisk uttorkning
Hur mycket vatten dricker du varje dag? Hur många färska, råa frukter och grönsaker äter du? Det här är bara ett par frågor som kan hjälpa dig att utvärdera hur hydrerad eller uttorkad du kan vara. Majoriteten av människor idag är kroniskt uttorkade, även om de inte inser det eller ens känner sig törstiga.

En anledning till detta problem är den uttorkande effekten av toxiner och gifter, inklusive tungmetaller, strålning, virus och DDT. Läs mer om dessa i Kostguiden. Kombinera detta med mat, dryck och livsstilsval många gör och du har ett recept på kronisk uttorkning.

Den här artikeln kommer att förklara varför det är viktigt att hålla sig hydrerad och lära dig enkla sätt att vända kronisk uttorkning och dess negativa effekter.

Hur tjockt är ditt blod?

En av anledningarna till att du vill hålla dig hydrerad är att om du når en viss nivå av uttorkning kan ditt blod tjockna. När du väl utvecklar tjockt blod blir det mycket mer utmanande för ditt hjärta att dra upp färskt, rent blod från levern. Hjärtat kan också ha större svårigheter att förse hjärnan och andra organ med tillräckligt med blod och syre. Med tiden kan denna kontinuerliga ansträngning slita ut hjärtat i förtid.

Dessutom kan tjockt blod göra dig mottaglig för stora hälsoproblem, inklusive stroke, trasitorisk ischemisk attack (TIA), hjärtinfarkt, leverproblem, njurproblem, högt blodtryck eller högt kolesterol. Risken för cancer är betydligt större för personer med tjockt blod eftersom det cirkulerar mindre syre i hela kroppen, vilket gör det svårare för kroppen att avgifta. När någon med tjockt blod åldras ökar risken för fler hälsoproblem.

En person med tjockt blod kanske inte kan dra nytta av ett detox-protokoll eller träningsrutin eftersom tjockt blod gör det svårare för kroppen att spola ut gifter. Även någon som verkar vara i fantastisk form kan fortfarande ha tjockt blod och ett mycket försurat system. Dessa dolda problem kan lätt leda till stroke eller hjärtinfarkt även hos den mest vältränade personen. Däremot är det inte säkert att någon som inte verkar särskilt vältränad, men lyckas hålla sitt blod tunt och kroppen återfuktad genom en närande diet och positiva livsstilsval, lider av de hälsoproblem som är förknippade med tjockt blod.

Vissa människor föds in i världen med tjockt blod, medan andra utvecklar det under sin livstid. När en persons kropp blir mer uttorkad kommer hans eller hennes blod att fortsätta att tjockna. Läs mer om tjockt blod och vad jag kallar ”smutsigt blod-syndrom” i Leverns okända kraft: Bli fri från eksem, psoriasis, diabetes, streptokocker, akne, gikt, svullen mage, gallsten, binjurestress, utmattning, fettlever, viktproblem, SIBO och autoimmuna sjukdomar.

Dieter med hög fetthalt

Även om dieter med hög fetthalt har blivit allt trendigare, förser de inte din kropp med den hydrering den behöver för att trivas. Om du följer en proteinrik kost, konsumerar du sannolikt ett överflöd av fett i form av animaliska produkter och/eller växtfetter. Genom att äta på detta sätt kan du snabbt bli uttorkad och börja utveckla tjockt blod. Eventuell hydrering du ändå får när du följer en sådan diet kommer inte att kunna motverka effekterna av en diet med hög fetthalt och hög proteinhalt. Sänk fett- och proteinkonsumtionen från både animaliska och växtbaserade källor för att förhindra kronisk uttorkning. Läs Leverns okända kraft för vägledning om hur mycket fett du ska äta och från vilka källor. Du kan också lyssna på min podcast om ketogen diet.

Vår uttorkade släktlinje

Du kanske blir förvånad över att höra att vi kommer från en uttorkad släkt. Medicinska och alternativa hälsogrupper är inte medvetna om detta. Utbredd kronisk uttorkning som påverkade våra förfäder fortsätter att överföras från generation till generation. Denna information passerar inte genom våra gener, utan genom våra celler, och vi förvärvar denna kunskap och tillstånd av kronisk uttorkning tillsammans med eventuell ärvd DDT, strålning och kvicksilver från våra förfäder.

Uttorkning och patogener

Olika patogener, som Epstein-Barr-viruset, har lättare att trivas och orsaka problem i en kropp som lider av kronisk uttorkning och tjockt blod. Om du kämpar med ett tillstånd som borrelia, fibromyalgi, kronisk trötthet eller MS, är det viktigt att hålla dig så hydrerad som möjligt. Virus ligger bakom dessa och många andra kroniska sjukdomar, och att hålla sig hydrerad hjälper din kropp att bekämpa patogenerna. (För mer om hur patogener orsakar sjukdomar av alla slag, kolla in Sköldkörtelns hemlighet och för att lära dig sanningen om borrelia, läs Medial läkning).

Uttorkande drycker

Dricker du kaffe, läsk eller vin? En del människor dricker alla dessa drycker dagligen och det har blivit normalt i många kulturer att göra det. Tyvärr kan det här mönstret med tiden göra någon mottaglig för allvarlig uttorkning och en mängd relaterade hälsoproblem. Även om du dricker lite vatten mellan din sojalatte och din nattliga espresso, är det troligt att din kropp fortfarande lider av uttorkning. Och även om du bara dricker en kopp kaffe varje morgon och fyller resten av dagen med flera glas vatten och en återfuktande smoothiemåltid, är du sannolikt fortfarande uttorkad och kan vara på väg att utveckla tjockt blod.

Om du intar enstaka uttorkande drycker som kaffe, läsk, alkoholhaltiga drycker, latte eller iskaffe, se till att vidta extra åtgärder för att hålla dig hydrerad med andra val av mat och dryck.

Saltfaktorn

Det är lätt att få i sig höga nivåer av salt i maten och måltiderna du äter varje dag. Tyvärr är saltet som rikligt strös på restaurangrätter eller i förpackad mat inte det salt som din kropp behöver för att fungera. Denna typ av salt kan motverka ansträngningarna att hålla sig hydrerad.

Tillräckliga natriumnivåer i kroppen är kritiska, och källorna till detta natrium kan hittas i livsmedel som är rika på mineralsalter, såsom selleri och spenat. Till skillnad från raffinerat salt ger dessa livsmedel din kropp ett hälsobringande natrium som inte torkar ut ditt system. Även om forskare vet att det finns salt i selleri, har de ännu inte upptäckt alla de livgivande undergrupperna av natrium som finns i denna otroliga mat. Läs mer om de läkande fördelarna med selleri i Sellerijuiceboken.

Att äta selleripinnar och natriumrika grönsaker är ett bra sätt att få in viktiga mineralsalter i din kost. Du kan också mixa ihop en daglig skål med spenatsoppa för en transformerande måltid som är rik på natrium och återfuktning.

Lagad mat

Att äta en kost med uteslutande tillagad mat kan göra att människor fortsätter vara uttorkade. Tillagad mat tvingar din kropp att dra vätska från olika organ och celler för att hjälpa till att bryta ner dem. Det betyder inte att tilllagad mat är dålig, men det är bra att balansera tillagad mat med råa frukter och grönsaker. Försök att räkna ut förhållandet mellan rå och tillagad mat som känns rätt för dig och din kropp. Om du inte är sugen på att inkludera någon rå mat i din kost just nu, försök åtminstone att göra de hälsosammaste matvalen du kan och överväga att inkludera citronvatten i din dagliga rutin.

För en läkande måltid som är cirka 50 % rå och 50 % tillagad, prova:

  • En bakad potatis tillsammans med en återfuktande rå sallad fylld med salladsblad, selleri, gurka, tomat, paprika och andra hackade grönsaker.
  • Vildris eller quinoa, ångade eller sauterade grönsaker och en rå guacamole med citron, koriander och hackad rödlök som serveras ovanpå massor av råa bladgrönsaker.
  • Om du gillar animaliskt protein, som en bit vild lax, ät det med en stor fräsch sallad.

Måltider som dessa hjälper människor att hålla sig hydrerade eftersom den råa delen av rätten hjälper till att kompensera för en del av den tillagade maten som kan vara lätt uttorkande.

Kokta soppor kan vara hälsosamma och läkande på vissa sätt, men de ger inte hydrering. En kraftfull soppa att införliva i din kost är denna läkande buljong. Även om den här soppan kan vara otroligt nyttig för kroppen, förser den fortfarande inte kroppen med återfuktning på egen hand. Buljongen, som är laddad med läkande mineralsalter, kan dock hjälpa kroppen att få tillgång till rätt sorts vatten från andra återfuktande matkällor du konsumerar. Samma dag som du äter den läkande buljongen, inkludera några återfuktande livsmedel, som färskt kokosvatten, citronvatten, gurkjuice, sellerijuice, en rå sallad med gurkskivor eller selleristavar.

Benbuljong

Att dricka benbuljong är en aktuell hälsotrend men att införliva denna buljong i din kost kan vara extremt uttorkande. Om du vill fortsätta att konsumera denna vätska är det viktigt att även konsumera färsk juice dagligen. Det är också bra att lägga till sellerijuice, gurkjuice eller en grön juice en eller två gånger om dagen. Citronvatten och en återfuktande morgonsmoothie är också fördelaktigt.

In tillägg, ta bort vinägern från ditt benbuljongrecept. Det är en missuppfattning att vinäger kan extrahera näringsämnen från benen bättre än ett vatten av hög kvalitet. I själva verket gör högkvalitativt vatten enbart (använd aldrig kranvatten) ett bättre jobb med att dra ut näringsämnen.

Hydrering för avgiftning

Om du är ordentligt hydrerad kan din kropp föra ut gifter från din lever, njurar och andra delar av din kropp. Lär dig mer om avgiftning och hur du återställer din hälsa i Leverns okända kraft.

Antitungmetallsmoothien är ett bra recept eftersom den innehåller de fem viktiga livsmedlen som drar ut tungmetaller och den ger kroppen den återfuktning som behövs för att göra total eliminering av gifter möjlig. Andra kosttillskott eller produkter som annonseras som avgiftningsmedel för tungmetaller kommer sannolikt inte att ge den hydrering som behövs för att helt eliminera tungmetallerna. De kommer sannolikt inte att vara gjorda av de ingredienser som framgångsrikt tar bort tungmetaller heller.

Panik, ångest och depression

Om du lider av ångest, panik eller depression är det viktigt att du håller dig hydrerad. Om din kropp är uttorkad och ditt blod tjocknar kan alla dessa tre problem förvärras. Om du lider av något neurologiskt problem eller är under intensiv stress, är hydrering avgörande och kan verkligen hjälpa dig att läka.

Gallstenar

Om du lider av kronisk uttorkning under en längre tid kan gallsten börja bildas i gallblåsan. En proteinrik kost och eliminering av färsk frukt kan också bidra till bildandet av gallsten. Tyvärr kanske du inte ens blir medveten om gallstensproblem förrän du tvingas ta bort din gallblåsa i femtioårsåldern.

Förhindra detta genom att inkludera ett överflöd av frukt i din kost. Till skillnad från högproteindieter, som tillåter gallsten att byggas upp i gallblåsan, kan dieter fyllda med färsk frukt, bladgrönsaker och grönsaker hjälpa till att bryta ner och lösa upp eventuella gallstenar som bildas.

Om du gillar animaliskt protein men vill undvika att gallsten bildas, kan du helt enkelt sänka ditt animaliska protein samtidigt som du ökar frukt, bladgrönsaker och grönsaker i din kost. Om du redan har gallsten och de orsakar problem är det bäst att eliminera allt animaliskt protein tills problemet är åtgärdat. Mer om gallblåsan och gallstenar i Leverns okända kraft.

Hydrera dig

När det gäller att hydrera sig vet de flesta att de ska sträcka sig efter vatten, men se till att det är vatten av hög kvalitet. Om det finns spår av klor i vattnet kan det vara extremt uttorkande. Nedan är några fler utmärkta sätt att hydrera oss på:

  • Gurkjuice. Att dricka 4,7 dl varje dag kan göra underverk för din hydrering. Gurkjuice tunnar ut ditt blod, vilket stöttar ditt hjärta och den energi det utövar.
  • Citronvatten. Pressa citron i 4,7 dl vatten av hög kvalitet en, två, tre eller fyra gånger om dagen. Lägg till citronjuice till annan mat, såsom råa sallader och örtteer för att öka återfuktningen.
  • Kokosvatten, även pastöriserat, kan återfukta kroppen.
  • Färska, råa grönsaker kan vara mycket fördelaktiga. Skiva gurka på din sallad, småät selleripinnar eller skapa en rå pastarätt med spiraliserad gurka toppad med färska tomater och mogen paprika.
  • Färsk frukt har otaliga fördelar, inklusive hydrering. (Om du är orolig för frukt, kolla in kapitlet ”Frukträdsla” i Medial läkning.)

När det kommer till att hålla sig hydrerad, vet att du inte behöver dränka dig själv i vatten. Men att tillsätta lite vatten samt vissa livsmedel i sin hela och flytande form kan vara exceptionellt värdefullt. Kolla in några av recepten i Kostguiden för inspiration.

Varje dag försöker jag dricka cirka två liter vatten med pressad citronsaft i. Dessutom dricker jag sellerijuice, gurkjuice och ofta 4,7 till 9,4 dl färskpressad apelsinjuice. Det här är bara några av sätten jag försöker hålla mig hydrerad på. Varje persons behov är olika. Lek runt med alla dessa förslag och se vilka idéer som fungerar bäst för dig!

Örtte

Varmt örtte är inte hydrerande, men det torkar inte ut dig som andra drycker och det har en mängd läkande fördelar. Te kan vara återfuktande om du gör det genom att lägga färska örtblad, som pepparmynta eller citronmeliss, i en burk med vatten och låta det dra på bänkskivan i cirka 6 timmar. Efter det kan du ställa in den i kylen och dricka den återfuktande drycken när du vill!

Svart te, grönt te och Earl Grey-te är dock uttorkande så det är bäst att avstå från eller begränsa dem.

Tävlingar i att dricka vatten

Varning! Delta aldrig i en tävling i vattendrickande. Vanligtvis dricker en tävlande ihjäl sig själv bokstavligen.

Gå vidare

Även om du föddes in i den här världen med kronisk uttorkning, är den underbara sanningen att du kan läka från kronisk uttorkning genom att ta små, hanterbara steg. Något så enkelt som ett glas citronvatten är en bra början. Det tar tid och åtagande för läkande metoder för att kompensera för år av kronisk uttorkning men det är definitivt möjligt och värt det för din hälsa och vitalitet.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.