Läkande citronmeliss

Läkande kraften hos citronmeliss

Citronmeliss, vars namn kommer från det botaniska namnet Melissa officinalis, är en viktig ört för att lugna nerverna – speciellt de som är kopplade till matsmältningen. Många personer lider av överkänslig tarm med komplicerade och förvirrande feldiagnostiseringar som följd. Det som ofta ligger bakom dessa problem är hyperkänsliga nervändar runt matsmältningsorganen. Nerver spelar en roll i många av de matsmältningsbesvär vi upplever i vår tid. Till exempel ligger inflammerad mellangärdesnerv (som styr diafragma och därmed påverkar magsäcken) och vagusnerv (som går igenom diafragma och kontrollerar magsäcken och matsmältningen) ibland bakom ett överkänsligt matsmältningssystem, och det gör även de nerver som förbinder ryggraden med mag- och tarmkanalen.


Om en persons magsäck eller tarmar är irriterade utan uppenbar anledning är det ofta på grund av känsliga nerver. Något som ofta händer är att mat (till och med lättsmält mat) gnids mot tarmväggen vilket ger en obehagskänsla för någon med känsliga nerver. Nervkänslighet kan ibland även ge upphov till symtom som illamående, förlorad matlust och ett plötsligt behov att tömma tarmen i samband med nervositet. Citronmeliss är en gåva från Gud och Moder Jord för att vi bättre ska kunna hantera vår utmattande värld. Den motverkar alla ovanstående symtom och har rogivande egenskaper[…]””som kommer från bioaktiva fytokemikalier såsom oupptäckta alkaloider, som lugnar nervreceptorer i mag- och tarmkanalen så att nerverna blir mindre känsliga och inflammationen dämpas. Detta gör citronmeliss till en viktig ört för att avhjälpa stress.


Och detta är inte allt citronmeliss gör. Den är universalläkande och kan erbjuda något för i stort sett hela kroppen. Förutom ett extremt högt innehåll av spårmineraler som bor, mangan, koppar, krom, molybden, selen och järn innehåller citronmeliss även stora mängder av makromineralen kisel. Dessutom är den B12-främjande – vilket innebär att den övervakar depåerna av detta vitamin och ser till att din kropp inte använder upp allt. Citronmeliss hämmar parasiter, virus och bakterier i hela kroppen och motverkar Epstein-Barr-virus, bältros och andra herpesvirus som HHV-6. Örten är utomordentlig vid halsfluss som orsakats av streptokocker. Dessutom avgiftar citronmeliss levern, mjälten och njurarna och hjälper till att motverka inflammerad urinblåsa, vilket gör den till en superhjälte i kampen mot interstitiell cystit och urinvägsinfektioner.


Tillstånd
Gör citronmeliss till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:


Problem med näringsupptag, laryngit, interstitiell cystit, svampinfektion, urinvägsinfektioner som blåskatarr eller njurinfektioner, halsfluss, högt blodtryck, Epstein-Barr-virus/mononukleos, bältros, HHV-6, transitorisk ischemisk attack (TIA), stafylokockinfektion, H. pylori-infektion, bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO), öroninfektioner och andra öronproblem, diafragmabråck, neuropati, ringorm, ångest, depression, sköldkörtelsjukdom, binjureutmattning, migrän, ADHD, autism, knutor på skelett och körtlar, borrelia, amyotrofisk lateralskleros (ALS), herpes simplex typ 1 (HSV-1), herpes simplex typ 2 (HSV-2), rosacea, osteopeni, polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), Ménières sjukdom.


Symtom
Gör citronmeliss till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Förlorad aptit, sömnsvårigheter, oro, stressmage, känslig mage, hjärtklappning, värmevallningar, nattliga svettningar, frusen skuldra, magont, gastrit, buksmärtor, gaser, nervositet, utmattning, diarré, urinträngningar, viktuppgång, försvagade lemmar, dålig matsmältning, spårmineralbrist, tandvärk, feber, slaganfall, näsblod, inflammation, histaminreaktioner, hjärninflammation.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Stress och ovisshet kan ofta få oss att känna rädsla inför det som väntar runt hörnet. Vi ligger vakna på nätterna och undrar vad som ska hända oss själva och våra familjer. Om du oroar dig över vad som väntar dig och dina närstående i framtiden, kan” ”citronmeliss ta bort den oron och ersätta den med en känsla av lugn.


ANDLIG LÄRDOM
Citronmeliss är en växt som har lite av varje och den lär oss att vi själva är precis lika fullkomliga. Var och en av oss är inte bara här av en anledning. Under en livstid har vi flera olika liv. Vi behöver inte leva med ett enda fokus. Vi har många chanser att utforska olika gåvor och tjäna flera syften – några av dem kommer vi att upptäcka längs vägen och andra kommer vi att vara helt omedvetna om.


TIPS

  • Gör ett sol-te av färsk citronmeliss genom att låta det dra i en kanna vatten ett par timmar i starkt, direkt solljus. Solen plockar fram och förstärker citronmelissens terapeutiska egenskaper, ökar dess näringsprofil och hjälper din läkning.
  • Prova att använda citronmeliss i små mängder i matlagningen. Ha den i en kruka i fönsterkarmen så att du alltid har den till hands för att hacka och lägga i” ”sallader som både smaksättning och medicin.
  • Att äta citronmeliss innan läggdags hjälper dig att lugna nerverna och ger en bättre nattsömn.

CITRONMELISS-TE
2–4 koppar
Detta citronmeliss-te är milt och lugnande. Citronen ska inte förta örtens spröda skönhet, men vill du ha en starkare citronkick kan du tillsätta mer juice eller rivet skal för att förhöja smaken.

  • 2 msk citronmeliss
  • 1 tsk rivet citronskal
  • ½ tsk färsk hackad timjan
  • 1 tsk citronjuice

Blanda citronmeliss, rivet citronskal och timjan i en liten skål. Koka upp knappt en liter vatten. Använd 1 tsk av blandningen för varje kopp (2,4 dl) kokande vatten. Låt dra i minst 5 minuter. Precis före servering tillsätt ½ tsk citronjuice i varje kopp. För ett starkare, mer medicinskt te, använd 2 tsk eller upp till 1 msk av teblandningen för varje kopp.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.