Läkande kraften hos päron + recept på kanelbakade päron med rostade valnötter

Läkande kraften hos päron

Medan äpplen gjort sig legendariska ser man deras nära släktingar päronen som rätt tråkiga. Folk förknippar ofta päron med deras trista flaskform, eller med karamelliserade efterrätter. Förutom det dyker päron sällan upp i folks tankar. Vi vet i bakhuvudet att de existerar, och det är i stort sett det hela.
Samma sak med bukspottkörteln: Vi är medvetna om att vi alla har denna körtel, men såvida den inte ger oss problem, märker vi knappt att den finns. Samtidigt tar bukspottkörteln hand om en stor del av påfrestningarna på kroppen. Och ibland anstränger vi bukspottkörteln utan att tänka på det genom att äta en kombination av friterad mat, tunga måltider, för mycket vitt socker eller feta efterrätter. Kärlekssorg, svek och andra slags brustna förtroenden, samt rädsla i alla former, tar också hårt på bukspottkörteln.

För att skydda vår bukspottkörtel och avhjälpa stress behöver vi vända oss till päron. Denna förbisedda frukt hjälper till att föryngra vår överbelastade bukspottkörtel, lindrar inflammation och hjälper till att motverka cancer i bukspottkörteln. Päron har flera andra fördelar för matsmältningssystemet. De fungerar som ett antispasmodikum, hjälper till att lugna väggarna i magsäcken och tarmen, ger näring åt de goda bakterierna, svälter och dödar ovälkomna bakterier, parasiter och svamp, höjer saltsyranivån i magsäcken, förebygger tarm- och magsäckscancer, och motverkar dåliga syror som bildas av slem och patogener som H. pylori. De återuppbygger även tarmväggar som skadats eller förtjockats genom bakterieangrepp.


De små kornen i päronens fruktkött är fullmatade med fytokemikalier, spårmineraler och aminosyror som valin, histidin, treonin, och lysin. Spårmineralerna och aminosyrorna går samman och låser sig fast vid gifter i kroppen såsom DDT, och stöter ut dem ur ditt system. Spårmineralsalter ger päronjuice ett högt innehåll av elektrolyter, vilket stabiliserar blodsockret. Dessutom är päron ett utmärkt livsmedel för den som vill gå ner i vikt och en gudagåva för levern eftersom den hjälper till att rensa och rena organet och motverka skrumplever. Släpp in päron i ditt liv så kommer du se att de är allt annat än tråkiga.

Tillstånd
Gör päron till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:

Pankreatit, cancer i bukspottkörteln, levercancer, diabetes, matförgiftning, diafragmabråck, gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO), tarminfektion av H. pylori, E. coli, salmonella, streptokocker, och/eller mögel, skrumplever, hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D, svampinfektion, magsäckscancer, cancer i matstrupen, divertikulit, divertikulos, bältros, herpes, migrän, tvångssyndrom, hypoglykemi.

Symtom
Gör päron till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Sura uppstötningar, högt kolesterol, trög lever, dysfunktionell lever, överhettad lever, stagnerad lever, gaser, svullen mage, förstoppning, gastrit,” ”magsäcksproblem, matallergier, orolig mage, tarminflammation, ärrvävnad i tarmen, sammanväxningar, insulinresistens, tarmspasmer, inflammation i bukspottkörteln, blindtarmsinflammation, viktuppgång, inflammerad hud, diarré.


KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Överbelastad, överstressad och överhettad bukspottkörtel och lever ligger ofta bakom rastlösa känslor som frustration, irritation, oro eller svårighet att finna lugn. Päron är det idealiska livsmedlet för att råda bot på denna situation, eftersom de är det ultimata svalkande elixiret, speciellt för lever och bukspottskörtel.


ANDLIG LÄRDOM
Päronets enkelhet är en lärdom för oss alla. Här har vi en frukt som inte är det minsta komplicerad, inte prålig, exotisk eller svår att finna. Den är inte heller svåräten – och förlorar inte ett uns av kraft. Päron är milda, anspråkslösa och stillsamt vackra och kan ta hand om din kropp på ett sätt som ingen annan frukt kan. De lär oss att vi inte behöver skrika efter uppmärksamhet eller sitta och förbittras över att ingen lägger märke till oss. Även vi kan hålla fast vid vårt sanna jag och ha full kontroll över vår kraft utan att allt ljus måste falla på oss.

TIPS

  • Varje steg i ett pärons mognadsprocess har sitt värde. När ett päron är hårt och krispigt betyder det att fiberinnehållet är högt, vilket sänker det dåliga kolesterolet och driver ut slem, patogener och annat skräp ur tarmkanalen. Krispiga päronskivor är ett jättegott inslag i en sallad. När ett päron är mjukt och saftigt är dess glukosnivå högre och det är väldigt lättsmält. Mixat moget päron är idealisk mat för någon som återhämtar sig från matförgiftning eller andra omständigheter som gjort att hon eller han inte kunnat äta.
  • Päron äter man bäst mellan frukost och lunch, eller under sena eftermiddagen (strax före middagen). De stillar hungerkänslor och fungerar som ett magelixir som motverkar sötsug eller att du överäter vid måltiderna.
  • I stället för äpple, prova moget päron i dina färskpressade gröna juicer.

KANELBAKADE PÄRON MED ROSTADE VALNÖTTER

KANELBAKADE PÄRON MED ROSTADE VALNÖTTER

2–4 portioner
Mjuka päron fyllda med varm lönnsirap och rostade valnötter – denna rätt är precis vad du behöver för kyliga vinterdagar. Doften av kanel som bakas i ugnen kommer att fylla hela huset med värme och slutresultatet ger alla en skön mättnadskänsla. Rätten är otroligt enkel att tillreda och blir en stor succé både bland barn och vuxna.

  • 4 päron av valfri sort
  • 2 matskedar lönnsirap
  • 0,6 dl hackad valnöt
  • ½ tsk kanel


Värm ugnen till 180°C. Dela päronen på längden och ta bort kärnhuset. Lägg dem med insidan uppåt på en plåt. Ringla lönnsirap över alla päronen, stryk ut över halvorna och låt lite ligga kvar i mitten. Lägg de hackade valnötterna i mitten av päronen och strö kanel ovanpå. Baka i 20–30 minuter, tills päronen är mjuka och genomstekta. Servera ugnsvarma och njut!


Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.