De livsförvandlande äpplena

Äpple hälsofördelar

Underskatta aldrig kraften i ett äpple. Dess antiinflammatoriska egenskaper gör det till en vinnare i kampen mot praktiskt taget alla sjukdomar. Encefalit (hjärninflammation), IBS och virusinfektioner (som kan leda till inflammerade nerver) är bara några av sjukdomarna där äpplen kan spela en viktig roll näringsmässigt, eftersom de lugnar systemet och minskar virus- och bakteriebelastning som ger upphov till inflammation.


Tack vare äpplenas fytokemikalier är de riktigt bra mat för hjärnan – de ger näring åt neuroner och ökar den elektriska aktiviteten. Röda äpplen innehåller antocyaniner och även spår av malvidin (ett slags antocyanidin), vilket bidrar till dess röda färg. Dessa pigment har egenskaper som motverkar övervikt och ämnen som stärker magsyran och främjar viktnedgång. Äpplen innehåller dessutom spår av flavonoider, rutin och quercetin – fytokemikalier som avgiftar kroppen från tungmetaller och strålning – och även aminosyrorna glutamin och serin, som bidrar till att avgifta hjärnan från natriumglutamat. Denna frukt renar organen, förbättrar cirkulationen i lymfsystemet, reparerar skadad hud och reglerar blodsockret.


Äpplen är den ultimata tjocktarmrengöraren. När pektin från ett äpple transporteras genom tarmen drar det till sig mikroorganismer som bakterier, virus, jäst och mögel. Det driver också ut förruttnat, lagrat protein och avfall som samlats i tarmfickorna och utgör grogrund för kolonier av skadliga bakterier som E. coli och C. difficile. Detta gör äpplen utmärkta för att motverka bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO) och andra matsmältningsproblem. Äpplen är även återfuktande på cellnivå. De ger oss ovärderliga spårmineraler som mangan och molybden, tillsammans med elektrolyter och viktiga mineralsalter som hjälper kroppen att återställa fuktbalansen efter träning eller stress i alla former.


Tillstånd
Gör äpplen till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:

Njursjukdom, leversjukdom, Alzheimers sjukdom, artrit, slaganfall, multipel skleros (MS), sköldkörtelsjukdom, hypoglykemi, diabetes, transitorisk ischemisk attack (TIA), urinvägsinfektion, binjureutmattning, migrän, bältros, mögelexponering, tvångssyndrom, osteomyelit, ADHD, autism, posttraumatiskt stressyndrom, akne, ALS, borrelia, övervikt, bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO), ångest, tinnitus, virusinfektion, yrsel.

Symtom
Gör äpplen till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Ringande eller surrande ton i örat, diabetesneuropati, yrselanfall, balansproblem, hjärtklappning, sura uppstötningar, hypoglykemi och andra blodsockerrubbningar, mineralbrist, obehaglig kroppslukt, PMS, revbenssmärta, utmattning, svullen mage, gaser, förstoppning, nervositet, ångest, frusen skuldra, viktuppgång, ryggsmärtor, grumlig syn, hjärndimma, värk i kroppen, förvirring, öronsmärta, stelhet, hjärninflammation, mjäll, klimakteriebesvär.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Äpple är en uråldrig frukt som tar oss tillbaka till vårt ursprung. Det var en av de allra första matvaror som gav oss tröst och därför förbinder äpplen oss med ett slags helgat rum. Detta gör dem idealiska när du känner dig nedstämd, utanför, otillräcklig, kraftlös, värdelös – ja, du förstår. Om du någon gång känner dig underskattad kan du äta ett äpple för att vända situationen.

Äpplen öppnar upp dig och förändrar energin inom och runt dig så att du kan dra till dig ljus och glädje. De återställer dina vibrationer, lyfter dig, höjer ditt humör och ge dig mer energi. Under tusentals år har vi lagrat äpplen för att klara den långa vintern och frukten är den strimma hopp som förbinder oss med det goda livet. Det finns ingjutet i våra kroppar att när världen utanför känns grå kan ett äpple fylla oss med pånyttfödelse, solsken och sommar.

ANDLIG LÄRDOM
Äpplen lär oss att inte knäckas av andra människors okänslighet. Till skillnad från grödor som kan skadas av kyliga hösttemperaturer kan många äpplesorter fortsätta växa och mogna under de kallare månaderna i skydd av sitt frosttåliga skal. När en vän, partner eller kollega är känslokall ska du göra som äpplet och dra ett skyddande skal om dig tills omständigheterna förbättras.


TIPS

  • Röda äpplen med stark färg är allra nyttigast.
  • Försök äta tre äpplen om dagen. Om du håller fast vid den rutinen kan du se din hälsa förbättras på oväntade sätt.
  • Bege dig åtminstone en gång om året till en ekologisk äppelodling där du kan plocka din egen frukt. Som jag förklarade mer ingående i min förra bok innehåller skalet på färska, otvättade frukter utan bekämpningsmedel eller vax, upphöjda mikroorganismer som är viktiga för tarmhälsan och för ett friskt immunförsvar. Att plocka frukt är dessutom en av de mest kraftfulla former av jordande meditation som finns.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.