Läkande kraften hos sparris + recept på sparrissoppa

Läkande kraften hos sparris

Människan har i alla tider sökt efter ungdomens källa. Man har rest till världens ände i jakten på denna magiska källa som flödar ur jorden och bevarar vår hälsa. Denna ungdomens källa är ingen myt, och den kommer från jorden … det råkar bara vara så att den är lätt att få tag på i matbutiken också. Detta anti-age-mirakel heter sparris.
När var du som allra starkast? När kunde du springa med störst lätthet, simma i havet utan att bli trött? Var det för 10, 20 eller 30 år sedan, eller mer? Kanske det var i går eller i morse? Återknyt kontakten med dina bästa ögonblick, när det än var, den tid då du kände din fulla livskraft flöda genom dig. Det är samma kraft som sparrisstjälken innehåller under sina första veckor ovan jord. Om du funderar på det var varje liten sparris som vi äter en gång på väg att bli ett litet träd. Varje grönsak är värdefull på sitt sätt, men de flesta har inte samma dolda potential.

När vi äter unga sparrisskott överförs deras framåtsträvande energi till oss. Och den energin håller oss inte bara unga, den hjälper oss även att återhämta oss och förebygga neurologiska problem och symtom.
Sparris innehåller fytokemiska ämnen som klorofyll och lutein som har en organrenande funktion. De går in på djupet i till exempel lever, mjälte, bukspottkörtel och njurar, och städar ut gifterna de finner där inne. Klorofyll bundet till aminosyror, såsom glutamin, treonin och serin, stimulerar till tungmetallsavgiftning. Dessutom är en del av de fytokemikalier som finns i sparris gifthämmande (något som ännu är okänt för vetenskapen). Detta betyder att när gifter som DDT och andra bekämpningsmedel och tungmetaller drivits ut ur organen stannar dessa specialiserade fytokemikalier kvar och motverkar att nya gifter flyttar in. Dessa gifthämmande egenskaper gör sparris till ett fantastiskt redskap för att bekämpa i stort sett all typ av cancer.


När vi upplever extrem stress tenderar vi att förlora B-vitamin väldigt fort. Sparris, som har ett högt innehåll av lättupptagliga B-vitaminer, hjälper oss att återställa normala nivåer av dessa viktiga näringsämnen. Med sitt höga innehåll av spårmineraler, såsom järn, zink, molybden, krom, fosfor, magnesium och selen, är sparris ett av de livsmedel som ger allra bäst stöd åt binjurarna och det är utmärkt för den som vill hitta tillbaka till livet när binjurarna nått sin bristningsgräns. Och vi kan inte prata om sparris utan att nämna hur värdefull den är för att göra kroppen mer basisk genom att spola ut skadliga syror. Vi lever i en väldigt sur omgivning och om vi vill hålla oss fria från sjukdom måste vi konstant arbeta för att hålla kroppen basisk med hjälp av pålitliga vänner som sparris.


Tillstånd
Gör sparris till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:”

MS, sepsis, Parkinsons sjukdom, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, cancer i urinblåsan, bröstcancer, skelettcancer, transitorisk ischemisk attack (TIA), gikt, njursten, lungcancer, levercancer, migrän, yrsel, Ménières sjukdom, neuropati, diabetes, hypoglykemi, binjureutmattning, bältros, borrelia, ångest, Epstein-Barr-virus/mononukleos, osteomyelit, Hashimotos tyreoidit, Graves sjukdom, cancer i sköldkörteln, lågt reproduktivt batteri, infertilitet, sömnapné, bäckeninflammation, akne, bursit, glutenintolerans, bindvävsskador, polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), tungmetallförgiftning, herpes simplex typ 1 (HSV-1), herpes simplex typ 2 (HSV-2), diafragmabråck, fibroider, anemi.

Symtom
Gör sparris till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Ryckningar, spasmer, stickningar och domningar, ringande eller surrande ton i örat, sluddrigt tal, obehaglig kroppslukt, utmattning, hypotyreos, hypertyreos, neuralgi, viktuppgång, viktnedgång, PMS, brist på motivation, håglöshet, förlorad sexlust, brist på energi, buksmärta, klimakteriebesvär, urinträngningar, ryggsmärta, ledsmärta, nacksmärta, revbenssmärta, sammanväxningar, svullen buk, afte, kroniskt lös avföring, förstoppning, förstorad mjälte, äggstockscystor, benkramper, muskelspasmer, muskelstelhet, inflammation.


KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Sparris är till stor hjälp för den som tampas med blygsel, självupptagenhet, oroar sig för vad andra ska tycka, är rädd för att bryta sig ut ur sitt skal och visa vem man är, eller för att vistas bland andra människor. Om du verkligen behöver hjälp på dessa områden (i motsats till om du är introvert av naturen och trivs med den du är, trots andras missriktade åsikter om att du borde vara mer extrovert), då kan sparris komma till undsättning och ge dig självförtroende att resa dig upp och göra anspråk på din plats i världen.


ANDLIG LÄRDOM
När vi skördar sparrisen är den egentligen bara ett skott på väg att bli en mycket större växt. Om vi skulle låta sparrisen blomma och sätta frö, skulle den bli vedartad och oätlig. Under årens lopp har människan lärt sig urskilja när ett sparrisskott nått sin höjdpunkt och är redo att ätas. Det är en lärdom som kan överföras på våra egna liv. Somliga vill utnyttja omständigheterna till fullo, siktar mot mer och mer tillväxt, vill krama musten ut varje situation. Vi behöver inte alltid låta cirkeln slutas. Vi kan lära oss att inse när ett projekt, möte eller konversation har nått sin höjdpunkt, och att låta det få ett värdigt avslut just då, samtidigt som vi uppnår bästa möjliga resultat genom att fånga kraften i detta perfekta ögonblick.


TIPS

 • Försök få tag på tjockare, bredare sparrisskott, eftersom dessa ofta är de mest näringsrika. (Men om allt du hittar är knippen med tunna sparrisar ska du inte låta bli att köpa dem – de har ändå ett värde.)
 • Prova att lägga ett par stjälkar rå sparris i din färskpressade grönsaksjuice tillsammans med andra favoritingredienser som selleri och gurka. När du äter sparris i denna form är den extra effektiv.
 • För en otrolig vårstädning och detox av organen, ät ett knippe sparris om dagen under hela april eller maj månad.

SPARRISSOPPA

Sparrissoppa

2–4 portioner
Denna krämiga soppa passar perfekt för de vårkvällar då lite kyla fortfarande dröjer sig kvar i luften, samtidigt som den är fylld av hopp om all den förnyelse som årstiden bär med sig. Och när det inte finns färsk sparris att tillgå kan man göra den ultimata mysmaten på fryst sparris i stället. Oavsett vilket är detta en succé som lockar anhängare redan när de känner dofterna från spisen.

 • 12 dl hackad sparris
 • ½ grovhackad gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • ½ tsk kycklingkrydda
 • 1 krm havssalt
 • 1 msk olivolja
 • 1,2 dl mandlar
 • Smaka av med svartpeppar

Lägg sparris, lök och vitlök i en kastrull. Tillsätt 4,8 deciliter vatten, lägg på lock och låt sjuda. Ångkoka sparrisen i 5–7 minuter tills den är mjuk. Ta bort från plattan. Sila bort överflödigt vatten och häll över till en mixer*. Lägg i övriga ingredienser och mixa helt slätt. Låt ångan komma ut genom locket på mixern allteftersom.”

*Du kan även använda en stavmixer om du föredrar det. Låt sparrisen ligga kvar i kastrullen och tillsätt resten av ingredienser innan du mixar.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.