Bananer är en av de mest näringsrika och läkande frukterna som finns tillgängliga idag. De består till 76 % av vatten och är packade med vitaminer som vitamin C och B6 och mineraler som kalium, koppar och mangan. Detta höga förhållande mellan vatten och näringsämnen gör dem till ett utmärkt val för att få i sig elektrolyter; perfekt för upptagna mammor, träningsentusiaster och människor på språng. Bananer är också en utmärkt ”hjärnmat”; bra för tänkare och är kända för att hjälpa till att bygga starka muskler samt stärka nervsystemet.

Bananer innehåller kraftfulla anti-svamp- och antibiotikaföreningar samt proteashämmare som kan hjälpa till att stoppa virus. Detta gör dem mycket fördelaktiga för kroniska sjukdomar som bältros, epstein barr, Parkinsons sjukdom, multipel skleros, artrit, kroniskt trötthetssyndrom och lupus. Bananer är också särskilt bra för att sänka blodtrycket, IBS, neurologiska störningar, diarré, åderförkalkning, osteoporos, kranskärlssjukdom, kronisk sjukdom, stroke och njur-, kolon- och lungcancer.

Bananer innehåller höga halter av fruktooligosackarider (FOS) som tillsammans med insulin hjälper till att främja näringsabsorption och assimilering. Bananer stödjer de naturliga acidophilus-bakterierna i tarmen som hjälper till att främja en hälsosam och funktionell matsmältningskanal samt hålla immunförsvaret friskt och starkt. Bananer kan förebygga sår genom att stärka ytcellerna i magslemhinnan, vilket hjälper till att skapa en tjockare barriär mot matsmältningssyra och pepsin – de två huvudsakliga orsakerna till sår. Bananer är också en utmärkt mat för idrottare eftersom de kan hjälpa till att fylla på energin och revitalisera kroppen omedelbart.

Bananer är rika på aminosyran tryptofan som kan hjälpa till att främja sömn och reglera sömncykeln. Bananer kan blandas med lite vatten för att få en söt och krämig ”mjölk” som är både mjölkfri och allergivänlig. Banan”mjölk” är ett bra alternativ för barn och spädbarn som är allergiska mot mejeri- och sojaproteiner. Bananer kan också skäras i bitar, frysas och läggas i en mixer eller matberedare för fantastiska mjölkfria och fettfria glassar och ”mjölk”shakes.

Bananer ska vara mogna när de äts vilket innebär att skalet ska vara lätt spräckligt och frukten har en söt, krämig smak. Omogna bananer kan orsaka förstoppning och andra biverkningar. Bananer är en fantastiskt läkande och närande mat som är ett bra komplement till en hälsosam kost. De kan lätt hittas i din lokala livsmedelsbutik och hälsokostbutiker.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.