Om du känner att du förlorat kontakten med livets mirakel ska du ta upp bekantskapen med honung. Obearbetad honung i sin råa levande form är inget mindre än ett mirakel från Gud och jorden. Honung har räddat mänskligheten under svåra tider av svält, och kommer i framtiden återigen att bli ett viktigt livsmedel för vår överlevnad. Men du behöver inte vara riktigt illa ute för att dra nytta av honung. Ta ett ögonblick att tänka över vad denna vilda mat verkligen är: nektar. Det är flytande guld som kan ge hela ditt liv en ny vändning.

De som är rädda att honung bara är rent socker och därför bör undvikas, kan lägga bort sin oro. Om du vänder ryggen åt honung går du miste om dess otroliga hälsofördelar. Sockret i honung är helt olikt bearbetat socker – blanda inte ihop det med strösocker eller fruktos-glukossirap (HFCS). Eftersom bin samlar nektar från olika växter i alla väderstreck är fruktosen och glukosen i honung i stället fylld av över 200 000 oupptäckta fytokemiska ämnen, däribland patogenbekämpare, fytokemikalier som beskyddar dig från strålskador, och andra som hämmar cancer. När dessa sistnämnda fytokemikalier når en cancertumör eller cysta stänger de av den cancerogena tillväxten – vilket betyder att rå honung kan stoppa pågående cancer.

Honungens lättupptagliga sockerarter och B12-koenzymer gör den till en av vår tids mest kraftfulla mat för hjärnan. Dessutom reparerar rå honung DNA och har ett extremt högt innehåll av mineraler som kalcium, kalium, zink, selen, fosfor, krom, molybden och mangan. Vårt immunsystem anpassar sig ständigt efter de mikroorganismer vi möter – och det är därför rå honung, ett av jordens mest adaptogena livsmedel, framställt av bin som är en av jordens mest adaptogena varelser, är så viktig för att stärka vårt försvar. Honung i sin råa form är ett hemligt vapen mot infektionssjukdomar.

När du lider av nedsatt immunförsvar och känner dig extra mottaglig för förkylning, influensa, magsjuka som norovirus, och matförgiftning, då kan rå honung hjälpa kroppen att hålla försvaret starkt genom att stärka neutrofiler och makrofager så att de kan bekämpa patogener. (Det är ännu inte vetenskapligt dokumenterat att dessa och andra vita blodkroppar lever av immunstimulerande fytokemikalier.) Dessa egenskaper gör även rå honung antiinflammatorisk – eftersom den hindrar patogener från att föröka sig och därmed utsöndra gifter som ökar inflammation. Honung är verklig medicin för vår planet.

Tillstånd

Gör rå honung till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:

Bihåleinfektion, öroninfektion, diabetes, hypoglykemi, posttraumatiskt stressyndrom, allergi, vagel, ögoninfektion, MRSA, stafylokockinfektion, oförklarlig infertilitet, bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO), lågt reproduktivt   batteri, sömnlöshet, binjureutmattning, förkylning, influensa, norovirus, all slags cancer, bipolär sjukdom, ADHD, Alzheimers sjukdom, demens, alla autoimmuna sjukdomar och tillstånd, parasiter, matförgiftning, luftvägssjukdomar, bronkit, laryngit, torsk.

Symtom

Gör rå honung till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Halsont, baksnuva, inflammation, afte, sömnrubbningar, bakterieinfektion i tarmen, alla neurologiska symtom (däribland stickningar, domningar, spasmer, ryckningar, nervsmärta och trång andning), obehaglig kroppslukt, torr hud, cystor, ögontorrhet, yrselanfall, öronvärk, öronsmärta, flugseende, feber, huvudvärk, värmevallningar, ledsmärta, energibrist, förlorad sexlust, utmattning, problem med minnet, minnesförlust, bihåleproblem, andfåddhet, magont.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD

Att honung är klibbig är inte bara en fysisk egenskap, detsamma gäller även på en känslomässig nivå. Om du brukar använda honung och du sedan upplever något trevligt – något som lyfter dig och ger glädje åt själen – då klistras det minnet fast hos dig så det inte går förlorat bland alla negativa upplevel- ser som hotar att distrahera dig.

ANDLIG LÄRDOM

Om du kunde spåra dina förfäder tillbaka till deras ursprung skulle du upptäcka att somliga av dem levt på honung. Rå honung var inte överlevnadsmat i betydelsen att den hjälpte folk att klara sig tills något bättre dök upp. Det var i stället (och är fortfarande) enastående medicinsk näring. Honung är en del av vår art. De vi är – våra själar, vårt DNA – härstammar på sätt och vis från honung. Detta betyder att om vi undviker honung stänger vi av en del av oss själva som går helt tillbaka till människans uppkomst. Trender som avskärmar oss från honung visar bara hur bortkopplade vi kan bli. När vi släpper in honung i våra liv kommer vi i kontakt med oss själva. Det får oss att fundera över om det finns något mer som vi vänt ryggen som format de vi är i dag. Vad mer förtjänar återupprättelse?

TIPS                                                       

 • Tillsätt rå honung till citronvatten för att förstärka honungens bioflavonoider och för att ge drycken en extra immunkick.
 • Om du känner att du håller på att bli sjuk, ta en tesked rå honung innan du går och lägger dig. Detta är också ett bra sätt att förbättra nattsömnen.
 • Använd rå honung för att ersätta allt bearbetat socker och andra sötningsmedel du vanligtvis använder. Leta efter ängshonung om det går att få tag på.
 • Utvärtes är honung fantastiskt för att läka småsår och för att vitalisera huden. Prova den på ärr där du vill påskynda läkningsprocessen.
 • Att äta honung innan meditation stärker sinnet och sprider glädje i kroppen.

HONUNG- OCH KOKOSGLASS

2–4 portioner

Varning utfärdas: Detta glassrecept är farligt gott. Med glassmaskin tar den bara ett par minuter att förbereda och på mindre än en timme har du glass som är renare och mycket godare än allt du kan köpa i affären. Och som en bonus får du lite mandelmjölk över som du kan använda i smoothies eller avnjuta kylskåpskall.

 • 2,4 dl mandlar
 • 2 urkärnade dadlar
 • 1 cm vaniljstång, skuren på längden
 • 3,6 dl kylskåpskall kokosgrädde (från ca 2 stycken 400 ml-burkar)
 • ½ krm havssalt 0,6 dl rå honung
 • 0,6 dl hackad mandel (valfritt)

Börja med att göra mandelmjölken genom att mixa mandel, dadlar och frön från vaniljstången med 4,8 dl vatten tills det är slätt. Sila blandningen genom en nötmjölkspåse eller silduk och ställ till sidan. Öppna sedan försiktigt burkarna med kokosgrädde utan att skaka dem. Ta ut det krämiga lagret i var och en av dem. (Se receptet ”Bär-dessert” för vägledning.) Blanda kokoskrämen med 2,4 dl mandelmjölk, havssalt och rå honung i en mellanstor skål tills allt är väl blandat. Häll blandningen i en glassmaskin och fortsätt enligt tillverkarens instruktioner*. Servera glassen toppad med hackad mandel om så önskas och ringla över lite rå honung.

*Om du inte har en glassmaskin kan du ställa blandningen i en skål i frysen och röra en gång i halvtimmen tills den stelnat.

Lär dig mer om frukt och grönsakers dolda läkande krafter i New York Times bästsäljande boken Kostguiden.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.