Oavsett om du gillar att använda tortillas till wraps, tacos, pizzor, quesadillas, smörgåsar, nachos eller någon annan favoritmåltid, så är ett bra tortillarecept grunden. Men ett tortillarecept utan majs eller vete kan vara svårt att hitta. I det här receptet får den enkla potatisen spela huvudrollen, tillsammans med kassavamjöl och kikärtsmjöl. Resultatet blir smakrika och smidiga tortillas som du kan göra om och om igen.
Potatisar är inte bara mångsidiga, de innehåller också mycket kalium och är rika på vitamin B6. De är dessutom en fantastisk källa till aminosyror – särskilt lysin i sin bioaktiva form. Lysin är ett kraftfullt vapen mot cancer, leversjukdomar, inflammation och virus som Epstein-Barr och bältros, vilka ligger bakom reumatoid artrit, ledvärk, autoimmuna sjukdomar och mer. Potatisar är dina allierade om du vill bekämpa kroniska sjukdomar – för att förebygga leversjukdomar, stärka njurarna, lugna nerver och matsmältningssystem samt vända tillstånd som Crohns, kolit, IBS eller magsår.
Potatis-tortillas
Ingredienser:
- 2–3 medelstora potatisar, skalade och tärnade (ger ca 2,4 dl potatismos)
- 3,6 dl kassavamjöl (tillsätt mer vid behov)
- 1,2 dl kikärtsmjöl
- 1 tsk havssalt
- 1 msk – 0,6 dl ljummet vatten (vid behov)
- Valfria smaksättningar:
- 1 tsk torkade örter (t.ex. oregano, timjan, basilika eller rosmarin)
Gör så här:
Lägg potatisarna i en ångkokningsinsats. Täck med lock och ångkoka i 15–20 minuter, tills de är mjuka. Ta bort från värmen och låt svalna helt.
Lägg potatisarna i en matberedare och mixa tills slätt. Massan blir ganska klibbig. Mät upp 2,4 dl potatismos och spara resten till ett annat recept.
Lägg moset i en stor skål tillsammans med kassavamjölet, kikärtsmjölet, havssaltet och eventuella örter. Använd en potatisstöt och mosa tills blandningen blir smulig. Ställ undan potatisstöten och arbeta sedan med händerna. Tillsätt vatten en matsked i taget medan du knådar. Beroende på hur fuktiga potatisarna och mjölet är kanske du inte behöver tillsätta något vatten alls.
Knåda degen tills den är jämn och smidig, cirka 3–5 minuter. Degen ska inte vara klibbig – är den det, tillsätt mer kassavamjöl. Dela sedan degen i 4 jämnstora bitar.
Kavla ut varje bit mellan två bakplåtspapper till cirka 3 mm tjocklek. Förvara de resterande bitarna inplastade så att de inte torkar. Ta bort det övre papperet och lägg ett kastrullock (ca 18 cm i diameter) ovanpå. Skär runt locket med en kniv för att forma en rund tortilla. Ta bort överflödig deg.
Hetta upp en non-stick-stekpanna på medelhög värme. Vänd försiktigt över tortillan i pannan och ta genast bort bakplåtspappret – om du väntar för länge kan det fastna.
Stek 3–4 minuter på varje sida, tills gyllenbrun. Upprepa med resten av degen. Förvara i rumstemperatur i en lufttät behållare.
Ger 4–5 medelstora tortillas.
För mer information om de läkande egenskaperna hos olika livsmedel, ta en titt på min bok Medial läkning: Kostguiden som är en #1 New York Times-bästsäljare.
Lär dig mer om hur du kan läka i boken Medial läkning: Läk med detox, även den en New York Times-bästsäljare.

