Älskar du sötpotatis? Här är ett roligt sätt till att njuta av dem! Oavsett om du vill använda tortillas till wraps, tacos, pizzor, quesadillas, smörgåsar, nachos eller någon annan favoritmåltid, är ett bra tortillarecept grunden. I det här receptet kombineras sötpotatis med kassavamjöl, kikärtsmjöl och arrowroot-mjöl för att skapa flexibla, vackert orangefärgade tortillas som också smakar fantastiskt!
Sötpotatis är ett av de bästa anticancer-livsmedlen och kan särskilt bidra till att förebygga bröst-, tjocktarm-, lung-, hud- och muncancer. Sötpotatis är känd för att vara lättsmält och är mycket bra för magsår, inflammerade tarmar, matsmältningsbesvär och förstoppning. De innehåller också föreningar som kallas fytokelatiner, vilka kan binda tungmetaller som bly, kvicksilver, koppar och kadmium och säkert avlägsna dem ur kroppen.
Sötpotatis-tortillas
Ingredienser:
- 2 medelstora sötpotatisar, skalade och tärnade (ger ca 2,4 dl mos)
- 3,6 dl kassavamjöl (tillsätt mer vid behov)
- 1 msk arrowroot-mjöl
- 1,2 dl kikärtsmjöl
- ½ tsk havssalt
- ½–1 msk ljummet vatten (vid behov)
Gör så här:
Lägg sötpotatisarna i en ångkokningsinsats. Täck med lock och ångkoka i 10–15 minuter tills de är mjuka. Ta bort och låt svalna.
Mixa sötpotatisarna i en matberedare tills de är helt släta. Mät upp 2,4 dl mos och spara resten till ett annat recept.
Lägg moset i en stor skål tillsammans med kassavamjöl, arrowroot-mjöl, kikärtsmjöl och havssalt. Använd en potatisstöt och mosa tills blandningen blir smulig. Ställ undan potatisstöten och arbeta sedan med händerna. Tillsätt vatten en matsked i taget medan du knådar. Beroende på fuktigheten i mjölet och moset kanske du inte behöver använda något vatten alls. Knåda degen tills den är jämn och smidig, cirka 3–5 minuter. Degen ska inte vara klibbig – är den det, tillsätt mer kassavamjöl.
Dela degen i 4 jämnstora bitar. Arbeta med en bit i taget och kavla ut mellan två bakplåtspapper till cirka 3 mm tjocklek. Förvara de resterande bitarna inplastade så att de inte torkar. Ta bort det övre papperet och lägg ett kastrullock (ca 18 cm i diameter) ovanpå. Skär runt locket med en kniv för att forma en rund tortilla. Ta bort överflödig deg.
Hetta upp en non-stick-stekpanna på medelhög värme. Vänd försiktigt över tortillan i pannan och ta genast bort bakplåtspappret – om du väntar för länge kan det fastna. Stek 3–4 minuter på varje sida tills gyllenbrun. Upprepa med resten av degen. Förvara i rumstemperatur i en lufttät behållare.
Ger 4–5 medelstora tortillas.
För mer information om matens läkande krafter, kolla in min NY Times-bästsäljande bok Medial Läkning: Leverns okända kraft

