Zucchininudlar med tomatsås

Zucchininudlar med tomatsås

Om du är sugen på pasta med tomatsås kan du välja det här betydligt mer läkande alternativet i stället. Det innehåller massor av både smak och näringsämnen, och du kommer inte att känna dig tung i magen när du har ätit det!

Det här receptet kommer från Handlingsplan för Hjärnhälsa, följeboken till Hjärnhälsa. Dessa två viktiga böcker om vårt mest komplexa organ – hjärnan – dyker djupt in i varför människor över hela världen lider av mental hälsa och hjärnrelaterade symtom och tillstånd. Hjärnhälsa avslöjar vad som ligger bakom mer än 100 hjärn- och nervsystemrelaterade symtom, sjukdomar och störningar. Handlingsplan för Hjärnhälsa avslöjar sanningen om hur man läker i ännu mer detalj (inklusive reningskurer, recept, tillskottsprotokoll och så mycket mer).

Zucchininudlar med tomatsås

Ingredienser:

  • 0,6 dl finhackad gul lök eller schalottenlök
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 900 g färska plommon- eller körsbärstomater, grovhackade, eller 4,8 dl krossade eller tärnade tomater på burk
  • 2 teskedar torkad oregano
  • ½ tesked chiliflakes
  • 0,6 dl löst packade basilikablad
  • 2 zucchini, strimlade med grönsakssvarv

Gör så här:
Ställ en keramisk kastrull med nonstick-beläggning på medelhög värme. Lägg ner löken eller schalottenlöken och låt fräsa under omrörning i 8 till 10 minuter, tills den blivit riktigt mjuk. Tillsätt lite vatten vid behov, för att löken inte ska fastna.

Tillsätt vitlök och fräs under omrörning i cirka 5 minuter tills vitlöken har blivit riktigt mjuk. Tillsätt tomatpurén och fräs i 1 till 2 minuter, så att purén börjar karamelliseras.

Tillsätt tomater, torkad oregano och chiliflakes. Rör om så att det blir jämnt blandat. Sänk värmen, lägg på locket och låt sjuda under omrörning i 30 till 40 minuter, tills tomaterna är mjuka. Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter, tills såsen har tjocknat. Om du använder burktomater kan du minska koktiden med hälften.

Häll över såsen i en mixer eller matberedare, tillsätt basilikabladen och kör med pulsfunktionen några gånger, tills du får en sås med bitar i. Ställ åt sidan.

Ställ en keramisk stekpanna med nonstick-beläggning på medelhög värme och lägg i zucchininudlarna. Sautera nudlarna samtidigt som du rör om dem med en tång så att de blir al dente, i 2 till 3 minuter.

Lägg upp nudlarna i två skålar och häll över såsen. Garnera med lite basilika och servera direkt.

TIPS

• Försök hitta en tomatpuré som bara innehåller tomatpuré och inga andra ingredienser, som salt eller citronsyra.

• Tomatsås på burk av hög kvalitet, utan fett, citronsyra, olja, konserveringsmedel, naturliga smakämnen eller andra problematiska ingredienser kan användas när du inte har tid att laga din egen.

2 portioner

Få över 100 fler läckra, läkande recept i boken Handlingsplan för hjärnhälsa.

Utdrag ur boken Handlingsplan för Hjärnhälsa med tillåtelse av Livsenergi

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.