Om du är sugen på pasta med tomatsås kan du välja det här betydligt mer läkande alternativet i stället. Det innehåller massor av både smak och näringsämnen, och du kommer inte att känna dig tung i magen när du har ätit det!
Det här receptet kommer från Handlingsplan för Hjärnhälsa, följeboken till Hjärnhälsa. Dessa två viktiga böcker om vårt mest komplexa organ – hjärnan – dyker djupt in i varför människor över hela världen lider av mental hälsa och hjärnrelaterade symtom och tillstånd. Hjärnhälsa avslöjar vad som ligger bakom mer än 100 hjärn- och nervsystemrelaterade symtom, sjukdomar och störningar. Handlingsplan för Hjärnhälsa avslöjar sanningen om hur man läker i ännu mer detalj (inklusive reningskurer, recept, tillskottsprotokoll och så mycket mer).
Zucchininudlar med tomatsås
Ingredienser:
- 0,6 dl finhackad gul lök eller schalottenlök
- 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 2 matskedar tomatpuré
- 900 g färska plommon- eller körsbärstomater, grovhackade, eller 4,8 dl krossade eller tärnade tomater på burk
- 2 teskedar torkad oregano
- ½ tesked chiliflakes
- 0,6 dl löst packade basilikablad
- 2 zucchini, strimlade med grönsakssvarv
Gör så här:
Ställ en keramisk kastrull med nonstick-beläggning på medelhög värme. Lägg ner löken eller schalottenlöken och låt fräsa under omrörning i 8 till 10 minuter, tills den blivit riktigt mjuk. Tillsätt lite vatten vid behov, för att löken inte ska fastna.
Tillsätt vitlök och fräs under omrörning i cirka 5 minuter tills vitlöken har blivit riktigt mjuk. Tillsätt tomatpurén och fräs i 1 till 2 minuter, så att purén börjar karamelliseras.
Tillsätt tomater, torkad oregano och chiliflakes. Rör om så att det blir jämnt blandat. Sänk värmen, lägg på locket och låt sjuda under omrörning i 30 till 40 minuter, tills tomaterna är mjuka. Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter, tills såsen har tjocknat. Om du använder burktomater kan du minska koktiden med hälften.
Häll över såsen i en mixer eller matberedare, tillsätt basilikabladen och kör med pulsfunktionen några gånger, tills du får en sås med bitar i. Ställ åt sidan.
Ställ en keramisk stekpanna med nonstick-beläggning på medelhög värme och lägg i zucchininudlarna. Sautera nudlarna samtidigt som du rör om dem med en tång så att de blir al dente, i 2 till 3 minuter.
Lägg upp nudlarna i två skålar och häll över såsen. Garnera med lite basilika och servera direkt.
TIPS
• Försök hitta en tomatpuré som bara innehåller tomatpuré och inga andra ingredienser, som salt eller citronsyra.
• Tomatsås på burk av hög kvalitet, utan fett, citronsyra, olja, konserveringsmedel, naturliga smakämnen eller andra problematiska ingredienser kan användas när du inte har tid att laga din egen.
2 portioner
Få över 100 fler läckra, läkande recept i boken Handlingsplan för hjärnhälsa.
Utdrag ur boken Handlingsplan för Hjärnhälsa med tillåtelse av Livsenergi