Zucchinilasagne

Vegetarisk zucchinilasagne

Kan man göra en vegetarisk lasagne utan vare sig mejeriprodukter, mjöl eller fett? Det är inte bara möjligt – den blir dessutom vansinnigt god! I den här lasagnen varvas lager av ugnsbakad zucchini med den smakrika tomatsåsen och en gräddig potatisbéchamelsås, och resultatet blir både nyttigt och något alldeles enastående. Det här är en rätt som är rolig att laga till både familj och vänner.

Detta läckra recept är ett av över 75 recept i boken Medial Läkning: Läk med detox.

Zucchini: Zucchini har en milt leverutrensande effekt och hjälper organet att på ett säkert vis pressa ut giftiga bråkstakar. Den är även lugnande för tarmväggarna och driver ut patogener såsom bakterier och svamp, vilket ger ett bättre upptag av näring som sedan skickas vidare till levern. Zucchini är även välgörande för gallblåsan och innehåller fytokemikalier med förmåga att reducera inflammation i gallblåsan.

Tomater: Rik på viktiga mikronutrienter, fytokemikalier, vitaminer och mineraler som stärker många av leverns funktioner. Lykopen är en favorit som levern älskar och använder som ett skydd mot cellskador. Dessutom hjälper lykopenet levern att avgifta röda blodkroppar på ett säkert, smidigt och effektivt vis. Fruktsyrorna i tomat bidrar till att hålla gallblåsan frisk genom att rensa ut slam och även krympa gallstenar. Till och med tomater av sämre kvalitet har ett högt mineralinnehåll. Dessa mineraler tar sig ofta ända in i leverns inre kärna, och motverkar sjukdomar som många gånger har sitt ursprung där. Om du undviker tomater för att du ryckts med av det trendiga hatet mot potatisväxter som hela tiden dyker upp på nytt, går du miste om en chans att stärka levern och motverka sjukdom.

Potatis: Innehåller en mängd aminosyror som specifikt motverkar virustillväxt. Potatis består av rikligt med glukos som ger mättnad åt levern eftersom det är precis vad den behöver för att hålla sig stark. Det bidrar också till att fylla på glykogendepåerna som är vårt bästa försvar mot blodsockerrubbningar, viktuppgång, fettlever och smutsigt blod-syndrom. Potatis jordar levern och ger oss en stabil bas att stå på. Många undviker att äta den just för att den är en potatisväxt, fast den i själva verket har förmåga att vända många olika kroniska sjukdomar.

Zucchinilasagne

Ingredienser:

LASAGNEN

  • 4–5 små till mellanstora zucchini
  • 5–6 hackade basilikablad (till garnering)

POTATISBÉCHAMELSÅS

  • 6 mellanstora potatisar, skalade och tärnade (cirka 720 g)
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk färskpressad citron
  • 2 msk arrowrotpulver
  • 1 msk vatten (valfritt)

TOMATSÅS

  • 11 dl färska krossade eller tärnade tomater
  • 1 lök, grovhackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,6 dl hackad färsk basilika, hårt packad

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°C.

Skär av ändarna från zucchinin och skär den i drygt 0,5 cm tjocka blad (enklast med en mandolin). Lägg ut bladen på två–tre plåtar med bakplåtspapper och ugnsbaka i 25–30 minuter tills de nästan är torra. Ta ut och låt svalna helt. Sug upp eventuell restvätska med hushållspapper.

Potatisbéchamelsås: Ångkoka potatisen i 15–25 minuter tills den är mjuk. Lägg den i en mixer tillsammans med lökpulver, arrowrot och pressad citron. Mixa tills såsen är slät. Häll i en matsked vatten om det behövs. Ställ såsen åt sidan.

Tomatsås: Lägg de skurna/krossade tomaterna i en mellanstor kastrull tillsammans med lök, vitlök, oregano och timjan. Koka upp och låt koka livligt i 20–25 minuter tills såsen har kokat ihop och tjocknat till. Rör i basilikan och låt svalna i 10 minuter.

Lägg ihop i en liten ugnsfast form: Först ett lager zucchini, täckt av en fjärdedel av tomatsåsen och sedan en fjärdedel av béchamelsåsen. (Om man är för generös med såserna blir lasagnen för vattning.) Upprepa så att det blir totalt fyra eller fem lager.

Grädda mitt i ugnen i 45–50 minuter tills den fått färg och zucchinin har mjuknat. Ta ut lasagnen och låt den svalna i minst 20 minuter innan du skär upp den så att såsen hinner tjockna lite. Toppa med hackad färsk basilika och servera.

Utdrag ur böckerna Leverns okända kraft och Läk med detox, med tillåtelse av Livsenergi

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.