Mirakulösa bladgrönsaker + recept på grönsallad med citrondressing

Grönsallad med citrondressing

När vi hör rådet att äta mer grönsaker tänker vi ofta på klassiska middagstillbehör som morötter, broccoli, ärtor och gröna bönor. Bladgrönsaker ses å andra sidan ofta som tråkiga och mindre värda – basen i en sallad där alla de andra ingredienserna står för underhållningen. Men bladgrönsaker som huvudsallat, spenat, mangold, maché och vattenkrasse förtjänar att hyllas för sin förmåga att främja din hälsa. Gröna blad är långt ifrån tråkiga, de är snarare kungligheter bland grönsakerna.

En vanlig missuppfattning är att dessa grönsaker, så kallat ”grovfoder”, skulle vara svårsmälta när man äter dem råa. Men tvärtom så är bladgrönsaker så gott som försmälta och kräver därför väldigt lite arbete av ditt matsmältningssystem. Det som verkligen sker är att dessa blad rengör och masserar väggarna i din magsäck, tunntarm och tjocktarm, löser upp gammal jäst, mögel och annan slags svamp som fastnat, och tillsammans med skräp och avfallsprodukter från tarmfickorna transporteras de bort, vilket underlättar tarmtömning. Obehag i samband med att man äter rå sallad beror oftast på känsliga nerver eller inflammation i tarmen, eller bara känslan av fibrerna som gör sitt jobb att ”sota skorstenen”. Om detta stämmer in på dig, tillsätt huvudsallat, röd plocksallat och/eller spenat till din kost i små mängder.

På lång sikt är bladgrönsaker otroligt effektiva för att läka tarmproblem. De bidrar till att skapa en mer basisk sammansättning i magsäcken genom att höja halten av god saltsyra, som i sin tur dödar ofördelaktiga bakterier som skapar de dåliga syror som ligger bakom GERD och andra former av sura uppstötningar. En av de specifika typer av bakterier som bladgrönsaker motverkar är H. pylori, som ofta är orsaken till magsår.

Bladgrönsaker skapar en basisk miljö i kroppens system, speciellt det lymfatiska, som kan bli det suraste på grund av en mängd uppdämda kemikalier, syror, plaster, bekämpningsmedel, tungmetaller och patogener som konstant passerar genom det lymfatiska systemet. De medicinska samfunden saknar kunskap om att ett basiskt pH-värde i blodet, organen, det endokrina systemet och det centrala nervsystemet helt och hållet hänger på att det lymfatiska systemet är basiskt. Bladgrönsaker bidrar till att driva ut, rena och dränera det lymfatiska systemet på dessa gifter så att det kan hållas basiskt. Det är där som dessa gröna blad spelar en verkligt avgörande roll i vår läkningsprocess.

Bladgrönsaker innehåller även värdefulla och viktiga mineralsalter, bland annat en grupp kofaktorer som binder till natrium, såsom biotillgängliga spårformer av jod, krom, svavel, magnesium, kalcium, kalium, kisel, mangan och molybden. Dessa behövs för att producera signalsubstanser, stärka nervcellerna, och för kroppens produktion av elektrolyter. Utöver detta är bladgrönsaker rika på enzymer, A-vitamin, B-vitamin som folsyra, läkande alkaloider (växtämnen som motverkar sjukdom), mikronäringsämnen som återuppbygger det endokrina systemet, och former av klorofyll och karotener som är specifika för dessa grönsaker. Denna unika grupp av näringsämnen samarbetar för att livnära alla kroppens organ och system, vilket gör bladgrönsaker till en bas i vår hälsa. Bladgrönsaker hämmar tillväxt av virus, bakterier och mögel – och är utomordentliga för att motverka alla De fyra skoningslösa. Trots att de inte innehåller tillräckligt med kolhydrater för att tillgodose vårt energibehov, täcker de den andra delen av ekvationen som är nödvändig för att hålla oss vid liv och motverka sjukdom och kroniska besvär.

Om du oroar dig för att inte få tillräckligt med protein ska du inte vara rädd. Bladgrönsaker innehåller de mest biotillgängliga och lättupptagliga proteiner du kan hitta, i en form som din kropp lätt kan tillgodogöra sig. Bladgrönsaker hjälper till att motverka alla proteinrelaterade sjukdomar såsom gikt, njursjukdom, njur- och gallsten, sjukdom i gallblåsan, hepatit C, lymfödem, bindvävsskador, osteopeni, osteoporos, osteoartrit och hjärtsjukdom, som alla uppstår när proteinkällor inte bryts ner eller tas upp, utan i stället orsakar förslitningar på kroppen.

Nästa gång du hör någon hänvisa till sallad som ”kaninmat” ska du minnas vad du just läst. Bladgrönsaker är allt annat än ett skämt.

Tillstånd

Gör bladgrönsaker till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:

Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), sköldkörtelrubbningar, glutenintolerans, divertikulit, sjukdom i gallblåsan, gallsten, gikt, njursjukdom, anemi, IBS, njursten, magsår, hjärtsjukdom, H. pylori-infektion, hepatit C, osteoporos, osteopeni, osteoartrit, lågt reproduktivt batteri, lymfödem, dyspepsi, hudproblem (inklusive eksem och psoriasis), knutor på skelett och körtlar, mögelexponering, endokrina sjukdomar, binjureutmattning, sömnlöshet, akne, amyotrofisk lateralskleros (ALS), ångest, ADHD, depression, infertilitet, borrelia, sköldkörtelcancer, migrän, tvångssyndrom, herpes simplex typ 1 (HSV-1), herpes simplex typ 2 (HSV-2), bäckeninflammation (PID), diabetes, hypoglykemi, Epstein-Barr-virus/mononukleos, bältros.

Symtom

Gör bladgrönsaker till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Halsbränna, acidos, järnbrist, förstoppning, mineralbrist, spårmineralbrist, svullnad, vätskeansamling, inflammerad lever, försvagade njurar, låg saltsyraproduktion, orolig mage, muskelkramper, matallergier, spasmer, minskad benmassa, tandlossning, stagnerad lever, ledsmärta, inflammation, viktuppgång, klimakteriebesvär, PMS, hormonrubbningar, sura uppstötningar, torr hud, flagande hud, förkalkningar, lågt trombocyttal, bukkramper, hjärtarytmi, hjärtklappning, balanssvårigheter, blåsor, värk i kroppen, hjärndimma, karies, trång andning, mjäll, yrsel, vaxproppar, skadad tandemalj, käksmärta, knäsmärta.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD

När din fysiska kropp är fylld med gifter kan detta leda till att gifter lagras även på en känslomässig nivå. Väldigt många människor känner sig instängda, stagnerade och begränsade eller att de på något sätt kört fast i livet. Bladgrönsaker visar en väg framåt. På samma sätt som de spolar ut fysiskt avfall, löser de upp lagrade giftiga känslor och visar dem vägen ut ur ditt liv. Att lägga till mer bladgrönsaker i din kost kan bli en otroligt befriande upplevelse som hjälper dig att känna dig ren och lätt till sinnet igen – det tillstånd du har rätt till.

ANDLIG LÄRDOM

Hur många gånger har du missat en möjlighet? Tiden far förbi så fort och innan vi vet ordet av är födelsedagskortet till en vän försenat, eller så kommer vi till stranden när tidvattnet är för högt för att vi ska kunna bada. Bladgrönsaker lär oss att gripa tillfället. Deras korta hållbarhet innebär att ju snabbare vi äter dem efter att de plockats, desto bättre är de för vår hälsa. När vi blir medvetna om detta ser vi plötsligt livets övriga flyktiga ögonblick – de andra möjligheterna som ger oss näring på alla plan om vi bara har sinnesnärvaro att se det som finns mitt framför oss.

TIPS

• Gör upp ett schema över bladgrönsakerna så att du använder olika gröna blad i din sallad (eller måltid) varje dag i veckan. Detta kan vara ett roligt sätt att se till att du får variation och maximalt med näringsfördelar.

• Om du tycker att det är för svårt att tugga råa blad, välj ut en sort och lägg den i din gurk- eller sellerijuice.

• En annan näringsrik grön juice får du om du blandar spenat med färskpressad apelsinjuice.

• Prova att odla dina egna gröna blad. Detta ger dig inte bara en chans att bättre utnyttja deras kraftfulla naturliga probiotika (läs mer om denna upphöjda biotika i kapitlet ”Anpassning”), utan innebär också att de växer för just dina behov, som om ditt namn stod skrivet på varje blad. När du odlar egna gröna blad, prova att plocka några i ett tidigt stadium i utvecklingsfasen. Att äta dem i detta stadium förbereder din kropp för att ta emot ännu fler av bladens fördelar senare när de är fullvuxna.

• Salladsblad är utmärkta alternativ till tortillabröd. Prova dem med din favoritfyllning när du gör tacos eller burritos.

• Om du undviker avokado för att du ogillar konsistensen, prova att göra guacamole av rikligt med hackad machésallad och en matsked rå honung. Detta förändrar rättens konsistens och ger på samma gång en nötig smak från bladen och sötma från honungen, vilket förändrar din avokadoupplevelse. På lång sikt kan denna specialversion av guacamole förändra din motvilja mot avokado, och få dig att njuta av avokado som den är.

GRÖNSALLAD MED CITRONDRESSING

2–4 portioner

Denna enkla sallad är en riktig smaksensation och passar perfekt som lunch på jobbet. Förvara bara dressingen separat tills det är dags att äta, så kan du njuta av en utsökt, livskraftig lunch vid ditt skrivbord. Använd råa pistaschnötter om det går att hitta. De är mjuka och helt perfekta till jordgubbarnas sötma och det färgstarka inslaget av citron.

  • 1,2 dl citronjuice
  • 0,6 dl olivolja
  • 2 msk rå honung
  • 19 dl bladgrönsaker
  • 4,8 dl skivade jordgubbar
  • 1,2 dl råa osaltade pistaschnötter

För att göra dressingen, blanda citronjuice, olivolja och honung väl. Vänd runt bladgrönsakerna i dressingen i en stor skål till bladen är helt täckta. Dela upp salladen i portionsskålar. Toppa med jordgubbar och pistaschnötter.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi. 

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.