Mirakelapelsiner + recept på spansk apelsin- och olivsallad

Apelsinsallad

Folk som levde i nordliga klimat fick förr i tiden ett extremt underskott av C-vitamin, magnesium och kalium under vintern. Det var för att allt de hade att äta under en viss tid på året var mjölkprodukter, ägg, spannmål och lite kött – med en futtig andel grönsaker som fanns kvar och ännu mindre frukt. Innan lastbilstransporter med färska grödor blev grundpelare i vårt samhälle kunde invånare i byar flockas runt ett tåg som man trodde forslade en låda apelsiner från sydliga breddgrader. Fast när det fanns citrusfrukter ombord gick största delen till välbärgade familjer och personer med höga ämbeten. Om en apelsin kom på villovägar och hamnade i händerna på en obetydlig bybo, var den värd sin vikt i guld. Det var för att folk på den tiden såg apelsiner för vad de verkligen var: mirakelfrukter.

I dag har apelsiner förlorat sin strålglans i ögonen på flesta. Nu oroar sig folk för citrusallergier och tandläkare varnar för att syran är dålig för tandemaljen. Låt dig inte luras att se ner på apelsinerna. I verkligheten är apelsiner (och kusinerna småcitrus) fulla av koenzymet glutation, som aktiveras av det höga innehållet av flavonoider och limonoider. Detta är ett samband som den medicinska forskningen ännu inte känner till, och något som gör apelsiner och småcitrus avgörande för att vi ska kunna läka 2000-talets epidemi av kronisk sjukdom.


Tillsammans kan glutation, flavonoider och limonoider bekämpa virus, skydda kroppen från strålningsskador, och oskadliggöra giftiga tungmetaller i systemet.
Apelsiner och småcitrus är även rika på en form av bioaktivt kalcium som inte går att få från någon annan källa. Kroppen tar omedelbart upp detta kalcium, vilket innebär att dessa sköna citrusfrukter faktiskt hjälper till att stärka våra tänder – inte förstöra dem. Deras syrainnehåll är inte negativt för kroppen, det arbetar i stället för att lösa upp njursten och gallsten.
Det är dags att återkoppla till den tid då vi uppskattade det sanna värdet i apelsiner och småcitrus. Dessa citrusfrukter är livgivande och bör utgöra basen i vår kost. Nästa gång du går förbi en navelapelsin, blodapelsin, valencia, mandarin, kiyomi, clementin eller mineola, tänk på vad den kunde ha betytt för en förfader i början på 1900-talet, och gläds åt att vår tids framsteg har gett dig chansen att få ta del av dess söta nektar i ditt liv.


Tillstånd
Gör apelsiner och/eller småcitrus till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:
Tandköttssjukdom, njursten, halsfluss, gallsten, osteoporos, diabetes, hypoglykemi, mögelexponering, binjureutmattning, oförklarlig infertilitet, posttraumatiskt stressyndrom, ångest, depression, urinvägsinfektion, arterioskleros, magsäcks- och tarmcancer, akne, högt blodtryck, lågt reproduktivt batteri, HHV-6, cytomegalovirus, bältros, HHV-7, de oupptäckta HHV-10, HHV-11 och HHV-12, kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, MS, SLE, Graves sjukdom, ALS, yrsel,lymfom (även non-Hodgkins), Epstein-Barr-virus/mononukleos, Hashimotos tyreoidit, humant papillomvirus (HPV), Huntingtons sjukdom, herpes simplex typ 1 (HSV-1), herpes simplex typ 2 (HSV-2), bursit, karpaltunnelsyndrom, seninflammation, förkylning, knutor.

Symtom
Gör apelsiner och/eller småcitrus till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:
Förstoppning, utmattning, diffus värk eller smärta, grumliga ögon, sura uppstötningar, stickningar och domningar, matthet, årstidsbunden depression (SAD), gastrit, håglöshet, melankoli, humörsvängningar, nervositet, käksmärta, vätskeansamling, matallergier, bleka hudområden, hormonrubbningar, blodsockerrubbningar, ringande eller surrande ton i örat, vibrerande eller brummande känsla i kroppen, ryggvärk, ryggsmärta, smärta i kroppen, stelhet, blåmärken, munsår, uttorkning, svårt att svälja, andningssvårigheter, öronvärk, värmevallningar, brist på energi, darrningar, halsont, hypertyreos, hypotyreos.


KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Juice från en apelsin eller småcitrusfrukt är som flytande solljus. Om du ofta känner dig ledsen, sorgsen eller nedslagen, då kan apelsiner bryta sig igenom din dysterhet och sprida ljus över ditt liv. Det är det perfekta livsmedlet när du har brist på solljus och känner dig ensam, som om det fanns ett tomt hål som behöver fyllas. Apelsiner drar ut kylan och fyller dig i stället med värme.


ANDLIG LÄRDOM
Apelsiner och småcitrus påminner oss om att vi ibland förbiser de viktigaste ingredienserna i vårt liv. Lite då och då behöver vi tänka över vad vi väljer bort eller försakar, och omvärdera vad vi tjänar på det. När det gäller dessa frukter kanske du dricker en apelsinjuice då och då (och känner dig skyldig över det), äter en clementin någon gång om året, eller prövar lite apelsinmarmelad på rostat bröd – fast apelsiner och småcitrus egentligen borde spela en huvudroll i din kost. När du gör dem till en större del av ditt liv kan du samtidigt lyfta blicken och se dig omkring. Finns det något annat som också förtjänar mer uppmärksamhet?


TIPS

  • För att optimalt tillgodogöra dig fördelarna med apelsiner och småcitrus, ät fyra om dagen.
  • Som mellanmål kan du ringla rå honung över apelsin- eller citrusklyftor. Honungen ökar fruktpektinets förmåga att döda och eliminera mögel, jäst, virus och ofördelaktiga bakterier i tarmen med 50 procent.
  • För att främja matsmältningen, prova att pressa färsk apelsin- eller citrusjuice över dina favoritsallader och rätter. Detta bidrar till att din kropp tar upp måltiden på bästa möjliga sätt.

SPANSK APELSIN- OCH OLIVSALLAD
2–4 portioner
Denna söta och smakrika rätt, med saftig apelsin, läckra oliver och avokado, är perfekt när du vill tillreda en måltid som känns lätt och mättande på samma gång. Dessutom är den makalöst vacker med sina starka färger som är välgörande för både kropp och själ. Ät denna sallad som den är, tillsammans med grönsallad, eller i en wrap.

  • 6 apelsiner, valfri sort
  • 0,6 dl skivade gröna oliver
  • 0,6 dl finhackad persilja
  • 0,6 dl fint skivad rödlök
  • 1 tärnad avokado
  • Svartpeppar (valfritt)

Skär bort över- och underdelen på apelsinerna Lägg sedan apelsinerna platt på en skärbräda och skär bort allt skal, skär neråt och runt hela apelsinen. Skiva apelsinerna horisontellt i rundlar och lägg upp dem på tallrikar. Toppa apelsinerna med resten av ingredienserna. Servera och njut!

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.