De fantastiska rädisorna + recept på rädissallad

Rädisans fördelar och rädissallad

Rädisor är utomordentliga korsblommiga grönsaker som förtjänar en egen plats i rampljuset. Om uttrycket ”mat som medicin” kan användas på något livsmedel, passar det särskilt väl in på rädisor. Och det som särskiljer rädisor från andra korsblommiga grönsaker är att de består av två komponenter med olika egenskaper. Till att börja med har vi rädisplantans rot – det vi ser som själva rädisan. Denna rot har en allmänt stärkande effekt på vårt immunförsvar och när vi äter den stöter svavelinnehållet effektivt bort alla slags patogener och tar död på inälvsmask och andra parasiter.

Organosulfiderna i rädisan bidrar också till att hålla artärer och vener rena, och skapar en skyddande barriär i blodkärlen som motverkar beläggningar i kärlväggarna. Rädisor är fantastiskt bra mat för hjärtat och förebygger hjärtsjukdom och andra kardiovaskulära problem genom att bland annat öka andelen av det goda kolesterolet och sänka det dåliga. Samtidigt bidrar rädisskalet till att motverka praktiskt taget alla typer av cancer, vilket gör denna lilla rotfrukt till ett användbart redskap för att förebygga denna sjukdom. Och vi får inte glömma att rädisor är väldigt stärkande för njurar, lever, bukspottkörtel och mjälte.

Sedan har vi även rädisblast – något av det mest läkande som finns, och som ofta kastas bort. Rädisblast är den näst mest effektiva probiotika som finns (efter vilda blåbär). Rädisblast innehåller ett överflöd av näringsämnen såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytokemikalier och cancerhämmande alkaloider, och har även antibakteriella och virushämmande egenskaper. De återuppbygger tjocktarmen och andra delar av tarmkanalen som förlorat förmågan att ta upp näring. Näringsämnena i rädisblasten absorberas av även de mest dysfunktionella tarmsystem, och tas upp bättre än något annat födoämne tack vare deras höga enzymatiska profil. Bladen innehåller flera olika enzymer som ännu inte dokumenterats av vetenskapliga studier och som förbättrar näringsupptaget.

Med alla sina fördelar är rädisblast i verkligheten vildmat, även när de odlas i din trädgård eller på bondens fält. Rädisblast hjälper till att ta bort De fyra skoningslösa ur kroppen. Den rensar särskilt effektivt ut tungmetaller, tar bort kvicksilver, bly, arsenik och aluminium ur ditt system – de är nästan lika effektiva som koriander på detta område. Rädisblast motverkar alla neurologiska sjukdomar som bland andra MS, ALS och neurologisk borrelia. Rädisblast är de absolut mest effektiva bladgrönsakerna för vår hälsa.

Tillstånd
Gör rädisa till en del av din kost om du lider av något av följande tillstånd:

Hjärntumör, gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), artrit, bröstcancer, astma, bronkit, lunginflammation, fibromyalgi, epilepsi, herpes simplex typ 1 (HSV-1), herpes simplex typ 2 (HSV-2), högt blodtryck, njursjukdom, Parkinsons sjukdom, svår akut respiratorisk sjukdom (SARS), hudcancer, sköldkörtelsjukdom, sköldkörtelcancer, mask och andra parasiter, problem med näringsupptag, multipel skleros (MS), amyotrofisk lateralskleros (ALS), borrelia, sömnlöshet, bäckeninflammation, reumatoid artrit.

Symtom
Gör rädisa till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Utmattning, yrsel, hjärndimma, brännande känsla i eller på kroppen, rörlig smärta, ledsmärta, sömnrubbningar, näringsbrist, sura uppstötningar, högt blodtryck, matöverkänslighet, inflammation, surrande eller vibrerande känsla i kroppen, ringande eller surrande ton i örat, nervositet, klåda, balansproblem, trång andning, nästäppa, hosta, mörka ringar under ögonen, andningssvårigheter, öronvärk, frusen skuldra, ömt tandkött, nedsatt hörsel, högt kortisol, brist på energi, melankoli, nacksmärtor.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
När sviken är nyckelordet för hur du känner dig – oavsett om du känner att du sviker dig själv eller om du blir sviken av någon annan, eller att din kropp har svikit dig genom att utveckla en sjukdom – är rädisor enastående för att lyfta dig ur denna stiltje. När du äter dem kommer du nämligen se så snabba resultat att dina problem börjar ta mindre plats i ditt liv.

ANDLIG LÄRDOM
När du odlar rädisor ska du skörda dem när både blad och själva rädisan är unga och spröda. Det är då de är på sin höjdpunkt och ger den mest avancerade näring som i stort sett går att hitta. Att plocka rädisor i rätt ögonblick, innan deras skal blir hårt, insidan fibrös och bladen förvuxna, betyder att du behöver vara i kontakt med växterna och redo att plocka upp dem ur jorden när dina instinkter säger ”nu”. Det behöver dock inte vara alla på en gång. Du kan välja att så vid olika tidpunkter och till exempel sätta nya frön varje vecka. Då har du flera chanser att skörda i rätt ögonblick.
Rädisor visar oss att vi måste välja rätt tillfälle för viktiga samtal och beslut. Vi får akta oss för att skjuta upp saker och senare upptäcka att en möjlighet att dra nytta av en situation gått oss förbi. Samtidigt lär rädisorna oss att ha tålamod. Så länge vi ser till att nya frön kommer i jorden finns det alltid en ny chans att gripa ett tillfälle.

TIPS

  • Leta efter svarta rädisor hos grönsakshandlaren (eller köp frön och så dina egna). Svarta rädisor är den allra kraftfullaste rädissorten. De tar allt vi just lärt oss om den värdefulla rädisan och dess blast till en helt ny nivå
  • Om du odlar dina egna rädisor, försök plocka dem innan de är helt fullvuxna. Det är då som de har bäst möjlighet att snabbt förbättra din hälsa. Försök att äta minst tre rädisor om dagen.
  • Rädisor, selleri och lök blir tillsammans en otroligt läkande buljong (särskilt för den som kämpar med lunginflammation eller bronkit).
  • Man kan äta rädisblast rå eller tillagad. Använd den som vilken annan bladgrönsak som helst. Ett jättegott sätt att äta dem är att hacka och strö dem över en sallad.

RÄDISSALLAD

Rädissallad

2 portioner
Denna enkla sallad ger en riktig hälsoinjektion med jordnära rädisa och lätt gurka som slungats med örter, olivolja och citronjuice. En nypa havssalt blir kronan på verket och det du får är en oslagbar rätt som är värd sin plats på varje brunch eller lunchbjudning. Se till att använda de färskaste och vackraste rädisorna du hittar för att rätten ska bli som allra bäst – och glöm inte att spara rädisblasten till en juice, soppa eller någon annan rätt!

  • 4,8 dl skivade rädisor
  • 4,8 dl skivad gurka
  • 2 msk hackad dragon
  • 4 msk hackad dill
  • 2 msk olivolja
  • ¼ pressad citron
  • En nypa havssalt


Lägg rädisor och gurkskivor i en mellanstor skål och blanda runt allt med resten av ingredienserna. Låt salladen stå i kylskåp i 15 min före servering.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.