Med all den kunskap vi har om superfoods i dag borde kronärtskockan finnas med på topp 10-listan. Kronärtskocka är ett av våra mest näringsrika livsmedel och är fylld med fytokemikalier såsom till exempel lutein och isotiocyanater, vitaminer som A, E och K, aminosyror och enzymer. Den är B12-främjande och fantastiskt välgörande för tarmen.
Kronärtskockor har även ett högt innehåll av mineraler såsom kisel som är ett av de grundläggande mineralerna i vår kropp och avgörande för vår existens. Man uppmärksammar ofta magnesiuminnehållet i kronärtskockor, och detta med rätta. Men det finns ett vidare perspektiv på det som ger kronärtskockor deras lugnande egenskaper: Kronärtskockor innehåller, förutom magnesium, lugnande fytokemikalier som påverkar kroppens alla system, och även en uppsättning rogivande mineraler. Denna mineraltäthet korresponderar till de kompakta organ (som till exempel lever, mjälte, bukspottkörtel, hjärna, binjurar och sköldkörtel) som kronärtskockor ger näring till. Djupt inne i dessa organ finns livsviktiga näringsreserver, och kronärtskocka är ett av de livsmedel som fyller på dessa reserver och bidrar till ett långt liv.
Kronärtskockor kan göra underverk för bukspottkörteln, vilket gör dem idealiska för personer med diabetes, hypoglykemi och andra blodsockerrubbningar. De är också ett av de bästa livsmedlen för att minska njur- och gallsten, och även förkalkningar och ärrvävnad inuti kroppen. Kronärtskocka är utmärkt för att skydda kroppen från röntgenstrålning, cancerbehandlingar, tandvårdsbehandlingar och allmän strålning som vi utsätts för.
Vi bör ta kronärtskockan på stort allvar och se den som medicin – en medicin som smakar jordigt, sött och utsökt. Många väljer bort färska kronärtskockor, för att deras utseende är oinspirerande och de inte vet hur de ska hantera dem. Men när du väl lärt dig konsten att förbereda och tillaga en kronärtskocka, ger du plats i ditt liv åt en fantastiskt näringsrik rätt.
Tillstånd
Gör kronärtskocka till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:
Diabetes, hypoglykemi, njursten, gallsten, förkalkningar, inre ärrvävnad, bältros, osteomyelit, sköldkörtelsjukdom, sömnlöshet, karpaltunnelsyndrom, benfraktur, skrumplever, rubbningar i det endokrina systemet, fettlever, hepatit A, hepatit B, hepatit C, HIV, interstitiell cystit, levercancer, borrelia, problem med synnerven, bukspottkörtelcancer, magsår, SLE, lågt reproduktivt batteri, oförklarlig infertilitet, skadad hälsena, blodcancer som multipelt myelom.
Symtom
Gör kronärtskocka till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:
Blodsockerrubbningar, matallergi, afte, revbenssmärta, sömnrubbningar, avvikande gynekologiskt cellprov, matöverkänslighet, urinträngningar, problem med benmassan, förlorad benmassa, sköra naglar, dysfunktionell lever, elöverkänslighet, känsloätande, inflammerad tjocktarm, leverstockning, nervsmärta, magsmärta, mineralbrist, förstorad mjälte.
KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
För alla som tampas med hjärtrelaterade känslor – hjärtesorg, brustet hjärta, hjärtat i halsgropen – är kronärtskockor väldigt viktiga. Äter man dem regelbundet har kronärtskockorna kraft att öppna upp hjärtchakrat och att stimulera till läkning genom denna heliga kanal.
ANDLIG LÄRDOM
Ibland bygger vi en mur runt oss själva för att skydda oss. Varje upplevelse av att bli sårad eller utnyttjad lägger ytterligare ett lager mellan vår kärna och världen utanför. Det är en nödvändig handling som vi lär oss helt naturligt – en överlevnadsstrategi. Men om man tar sig tid att riva den mur vi byggt upp finner man att vi, precis som kronärtskockan, har ett mjukt, pulserande hjärta innerst inne. Kronärtskockor lär oss att även om det ibland är en utmaning att skapa kontakt med en annan människa, är det värt mödan för att nå till den mjuka, sanna och kärleksfulla kärnan i oss själva och varandra.
TIPS
• Försök laga kronärtskocka till middag fyra gånger i veckan för ett lovande resultat.
• Det mest näringsrika sättet att äta kronärtskocka är att ångkoka dem. När de är kokta och har svalnat skalar du av bladen och dippar dem i en nyttig favoritdressing och gnager av ”köttet” från basen på varje blad. Skrapa därefter bort skägget och njut av hjärtat.
• Om du köper färdigkokta kronärtskockshjärtan som har konserverats med till exempel citronsyra, låt dem dra i vatten över natten för att få bort så mycket som möjligt av den majsbaserade frätande tillsatsen.
• Kronärtskocka till middag hjälper dig att rena din lever under de tidiga morgontimmarna när du sover. För bästa resultat prova att äta kronärtskocka klockan 19.00 eller 20.00.
• Prova att äta kronärtskocka med romansallad. Tillsammans hjälper de till att lösa upp njur- och gallstenar.
ÅNGKOKT KRONÄRTSKOCKA OCH DIPPSÅS MED CITRON OCH HONUNG
2–4 portioner
Det kan verka besvärligt att tillreda kronärtskockor, men allt som behövs är egentligen kokande vatten och lite tålamod. När de kokats mjuka väntar kronärtskockorna bara på att du tar isär bladen och sänker ner dem i en härlig dippsås med honung, olivolja och salvia.
- 4 kronärtskockor
- 0,6 dl olivolja
- 0,6 dl honung
- 0,6 dl citronjuice
- 3 salviablad
Förbered kronärtskockorna genom att skära bort den övre fjärdedelen och ta bort stjälken. Klipp bort bladspetsarna på resten av bladen med en sax. Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta och lägg ner kronärtskockorna i en insats för ångkokning. Koka dem i 30–45 minuter tills bladen är mjuka och går lätt att ta loss.
För att göra dippsåsen blandar du resten av ingredienserna i en liten kastrull på hög värme. Rör hela tiden tills såsen börjar tjockna, ca 2 minuter. Ta bort från värmen och servera genast tillsammans med de kokta kronärtskockorna.
Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.