Kvinnors hälsa har i flera år varit under attack. Mäns hälsa också, ingen tvekan om saken, men kvinnor drabbas hårdare (vi pratar om varför det är skillnad i avsnittet). Fler och fler kvinnor lider av PMS, endometrios, PCOS, utebliven mens, klimakteriebesvär, cystor i livmodern med mera – och svaret som alltid ges är att det beror på våra hormoner. Våra hormoner har helt plötsligt, de senaste 100 åren, från att ha fungerat perfekt, blivit skogstokiga. Det låter ju lite som teorierna om våra gener, som också har fungerat i 1000-tals år innan allt gick åt pipsvängen. Eller att våra immunförsvar har blivit riktiga förrädare och börjat attackera oss själva från ingenstans.
Men, att vi kvinnor har olika symptom och sjukdomar beror lika lite på våra hormoner, som på att våra gener skulle ligga bakom eller att vårt immunförsvar attackerar oss.
Häng med när jag i detta avsnitt berättar om:
- När kvinnor för första gången i historien började få problem vid övergångsåldern (det är relativt nytt)
- Historien om hur det kom sig att hormoner fick skulden för kvinnors problem
- De tre faktorerna som på början av 1900-talet gjorde människor (främst kvinnor) sjuka som vetenskapen blundade för (och fortfarande blundar för)
- Att hormoner inte är orsaken till varken problem med klimakteriet eller PMS
- Vad som skiljer kvinnor och mäns immunförsvar åt
- Problemet med hormonbehandling (även bioidentiska hormoner)
- Vad endometrios och PCOS beror på
- Hur vi kan ta oss framåt
Och en hel del annat…
”Symptom man förknippar med klimakteriet har inte ett visst datum på sig när de ska komma. Det handlar bara om tiden det tar för levern att bli så stagnerad att bägare tillslut rinner över. Du kan vara ung och ha alla dessa symptom idag. Eller vara man. Bara det vore tillräckligt för att slopa hormonetiketten och börja ta reda på de verkliga orsakerna bakom så många människors lidande.”
I välmående,