Denna ugnsbakade Mac and Cheese är ett perfekt val för barn eller vuxna som vill ha en rejäl och rolig måltid, och ändå innehåller den ingen ost, grädde, mjölk, gluten, olja eller raffinerat socker. Den är fettfri och kan till och med vara spannmålsfri om du väljer en pasta gjord utan korn som ärt-, lins- eller kikärtspasta. Du kanske vill para ihop den här rätten med en stor grönsallad till en hel måltid.
Ugnsbakad Mac & Cheese
Ingredienser:
- 9,6 dl grovt hackad potatis
- 4,8 dl tärnad morot
- 340 g glutenfri, majsfri eller spannmålsfri pasta
- 3 msk lökpulver
- 1 msk vitlökspulver
- 1 msk paprika
- ¼ tsk cayenne (valfritt)
- 1 ½ msk färskpressad citronsaft
- ¾-1 tsk havssalt (valfritt)
Gör så här:
Värm ugnen till 200°C.
Tillsätt lite vatten i en medelstor gryta, sätt i en ångkokningsinsats, tillsätt hackad potatis och morötter och täck med lock. Ånga i 15 till 20 minuter tills potatisen och moroten är mjuka. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, låt rinna av och lägg tillbaka i grytan.
När potatisen och morötterna är mjuka, ta bort från värmen och lägg i en matberedare tillsammans med lökpulver, vitlökspulver, paprika, cayenne (om du använder), citronsaft och havssalt (om du använder). Mixa tills den är slät. Häll såsen på pastan i grytan och rör om tills den är jämnt täckt.
Överför pastan och såsen till en medelstor ugnsform och jämna till toppen. Grädda i 25 till 30 minuter tills den fått färg på toppen. Låt svalna i 5 minuter innan servering.
4-6 portioner