Sötpotatis

Sötpotatis läkande kraft

Medan vanlig potatis felaktigt utpekats som boven i dramat har den färgstarkare, tjusigare sötpotatisen fått lite av de lovord den förtjänar. Som med alla livsförvandlande matvaror i denna bok, borde den dock få ännu mer uppmärksamhet – sötpotatis och jamsrot är bättre för oss än någon tror.
Till att börja med främjar sötpotatis de goda bakterierna i magsäcken, tunntarmen, och tjocktarmen, samtidigt som de svälter ut ogynnsamma bakterier, svamp och mögel, som håller till där. Genom att hålla dessa mikroorganismer i schack är sötpotatis enastående för att förbättra kroppens produktion av B12. Sötpotatis bidrar också till att förebygga en sjukdom som kallas megakolon – en utvidgning av tjocktarmen som orsakats av tillväxt av C. difficile, streptokocker, stafylokocker, E. coli, H. pylori, Chlamydia och/eller andra bakterier. Dessutom hjälper detta superfood till med att lindra trånga passager i tarmen som uppstår vid kronisk inflammation som ofta diagnostiseras som Crohns sjukdom eller kolit.


Sötpotatisen med sitt orange innanmäte och höga innehåll av mineraler och andra näringsämnen, är särskilt uppskattad för att den är så fylld av karotenoider som betakaroten och lykopen – och detta med rätta. Dessa fytokemikalier är extremt verksamma. Om du är ljushyad och äter en sötpotatis om dagen kommer du inom kort se hur din hud får en ny solkysst glöd. Lykopen kombinerat med sötpotatisens rikliga innehåll av aminosyror är ett recept för att dra ut strålning ur kroppen. Utöver allt detta hjälper de cancerhämmande fytokemikalierna i sötpotatis till att skydda dig mot hudcancer, bröstcancer, cancer i fortplantningsorgan, magsäckscancer, tarmcancer, matstrupscancer och ändtarmscancer.


Sötpotatis är även fytoöstrogen och utför den livsviktiga funktionen att rensa ut oanvändbart, destruktivt, cancerframkallande östrogen som stör kroppens hormonfunktioner. Detta östrogen kommer från plaster, läkemedel, mat och miljögifter, såväl som från kroppen själv när den överproducerar hormonet (till följd av en kost som är rik på östrogenbildande livsmedel). Eftersom det är mer än vad kroppen har bruk för inaktiveras detta östrogen och lagras i organen där det har negativa effekter på det endokrina systemet. Genom att rensa ut detta överskott av östrogen gör sötpotatis i stället plats för sundare östrogen.

Sötpotatisen är även viktig för att reglera hårväxt. Den främjar tillväxt där den behövs och förhindrar hårväxt på fel ställen, som vid sjukdomen hirsutism. Om du lider av sömnlöshet eller andra sömnrubbningar är sötpotatis till väldigt stor hjälp. De bistår med en viktig form av glukos som stimulerar utvecklingen av signalsubstanser som glycin, dopamin, GABA och serotonin, som alla hjälper dig att kunna sova gott. Ät din sötpotatis, vare sig du föredrar den orange, gul, vit, rosa eller lila. Alla sorterna har medicinska egenskaper som ger dig kraft livet igenom.


Tillstånd
Gör sötpotatis till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:


Megakolon, hirsutism, kolit, Crohns sjukdom, hudcancer, bröstcancer, äggstockscancer, livmoderhalscancer, magsäckscancer, tarmcancer, matstrupscancer, kolorektalcancer, sömnrubbningar, kroniskt trötthetssyndrom, hjärtsjukdom, njursjukdom, ADHD, sömnlöshet, håravfall, hud som bränts i solen, Aspergers syndrom, depression, överkänslig tarm (IBS), psoriasisartrit, epilepsi, diafragmabråck, binjureutmattning, neuropati, posttraumatiskt stressyndrom, ångest, depression, eksem, psoriasis, bältros, urinvägsinfektion, klamydia, polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), endometrios, sklerodermi, lichen sclerosus, glutenintolerans, social fobi.

Symtom
Gör sötpotatis till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Mjäll, käkledsproblem (TMJ), diarré, oro, tarmbesvär, inflammerad tjocktarm, tjocktarmsspasmer, sura uppstötningar, ärrvävnad, muskelkramper, muskelspasmer, matöverkänslighet, hjärtklappning, värmevallningar, bukkramper, påskyndat åldrande, hjärnskador, depersonalisation, matsmältningsrubbningar, avvikande gynekologiskt cellprov, ögontorrhet, svullnad, åldersfläckar, viktuppgång, fjällande hud, tarmpolyper.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
När du behöver lite omvårdnad finns det inget som lugnar bättre än en bakad sötpotatis. Till skillnad från fet, friterad eller sockerladdad och processad ”tröstmat” som bara gör dig uppsvullen, trött och mer nedstämd, har sötpotatis egenskaper som faktiskt ger dig känslan av att världen runt dig kopplats bort. Detta är en viktig funktion som får dig att känna dig trygg och ompysslad, som om du fick en kram även om ingen är där för att ge den, så att du kan samla styrka för att klara svåra tider.


ANDLIG LÄRDOM
Har du någonsin ugnsbakat en sötpotatis och sett det naturliga sockret bubbla upp och rinna nerför sidorna? En sötpotatis innehåller i sig själv allt du kan drömma om – och ändå verkar detta inte vara nog för oss. I populära sötpotatisrecept ingår allt från smör och grädde till råsocker och marshmallows. Även om sötpotatisar är sötare än sötast och redan helt perfekta så går vi in och rättar till dem, döljer deras naturliga egenskaper och går till överdrift.
Var i ditt eget liv lägger du helt obefogat på en massa extra topping? Sötpotatis lär oss att uppskatta de tillfällen då vi fått en genuin och fullkomlig gåva, men då vi utifrån rädsla eller brist på tacksamhet känt att den inte var tillräcklig.


TIPS

  • För att få mesta möjliga utbyte av sötpotatisen, försök att äta en om dagen.
  • Känner du att du måste ha ett krämigt tillbehör till din sötpotatis kan du ta ett par skedar mogen avokado och mosa den som om det vore smör.
  • När du tillagat en sats med sötpotatis (ångkoka och ugnsbaka är mest hälsosamt) ställ undan några i kylskåpet till senare. Om du hackar dem och serverar dem över en sallad hjälper du kroppen att ta upp och bättre tillgodogöra sig näringen från bladgrönsakerna. Och ett par bitar sötpotatis kan hjälpa dig att sova på natten när du har svårt att komma till ro.
  • Prova att stryka en bit rå sötpotatis på ett ärr. Den har medicinska egenskaper som stimulerar till läkning och stärker huden för att motverka ärrvävnad.
  • Man använder ofta gurkskivor för att bli av med påsar under ögonen. Som omväxling kan du prova med skivor av kokt sötpotatis i stället. Detta ger en betakaroten-kick åt vävnaden under ögonen och fräschar upp ditt utseende.
  • När du har bränt dig i solen, prova att äta sötpotatis för att återhämta dig snabbare.
  • Om du har mycket invändig ärrvävnad från tidigare operationer, inför en rutin där du äter två sötpotatisar dagligen i en vecka och sedan en sötpotatis dagligen i tre veckor. Upprepa varje månad tills ditt tillstånd förbättras.
  • När du planerat att se en rysare eller en actionfilm ska du äta en sötpotatis innan. Det stöder dina binjurar när du upplever spänning, rädsla och äventyr på skärmen.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.