Salladsdressing med vitlökstahini

Salladsdressing med vitlökstahini

Oavsett om du älskar vitlök eller gör allt för att undvika den är en sak säker: vitlök förtjänar att betraktas som vår tids medicin. Vitlök har använts för att förhöja vår livskraft sedan urminnes tider, och är viktigare nu än någonsin för vårt välbefinnande. För att göra vitlök rättvisa skulle det krävas en hel bok. I stället får jag nöja mig med att säga att vitlöken, precis som dess släkting löken, är mångsidig, har stor räckvidd och kan på många olika sätt skydda vår hälsa. Vitlök är virushämmande, antibakteriell, motverkar svamp (inklusive mögel) och parasiter och innehåller rikligt med fytokemikalien allicin, en sjukdomsförebyggande svavelförening.

Tvärtemot somliga felaktiga teorier dödar vitlöken inte fördelaktiga bakterier i tarmen. Den dödar bara ogynnsamma bakterier med en positiv frekvens. Detta ska inte blandas samman med termen grampositiv, som egentligen inte har något att göra med elektrisk laddning. Både grampositiva och gramnegativa bakterier som är skadliga för människor är positivt laddade. Å andra sidan har fördelaktiga, goda bakterier (oavsett om de är grampositiva eller gramnegativa) en negativ frekvens, samma frekvens som vi människor. Denna negativa laddning ska inte förväxlas med negativ, dålig energi utan är i stället något bra som jordar oss. Ogynnsamma bakterier, mask och andra parasiter, svamp och virus är alla positivt laddade. När de intar vårt system kör de slut på våra batterier och vi hamnar i obalans. In kommer sedan vitlöken, som har positivt laddade patogenhämmande egenskaper. Eftersom lika bekämpar lika befriar vitlök oss från patogener som är skadliga för oss. Men de välgörande tarmbakterierna och andra mikroorganismer som är bra för oss är negativt laddade och jordade och slås inte ut av vitlöken.

Vitlök kan uppfattas som skarp men det är just denna egenskap som jobbar till din fördel. Du kan vara säker på att vitlöken inte förstör något som ska bevaras – den gör dig ingen skada. Tvärtom är den perfekt för att motverka förkylning, influensa, halsfluss, bakterier som orsakar lunginflammation och virusrelaterad cancer. Den drar även ut giftiga tungmetaller ur tjocktarmen och ger en kraftfull skjuts åt immunförsvaret.

Tillstånd

Gör vitlök till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:

Halsfluss, streptokocker i underlivet, akne orsakad av streptokocker, andra besvär relaterade till Streptococcus A och B, svampinfektion, urinvägsinfektioner som blåskatarr eller njurinfektioner, stafylokockinfektion, ödem, vagel, lågt reproduktivt batteri, öroninfektioner, bihåleinfektioner, kronisk bihåleinflammation, nedsatt immunförsvar, H. pylori-infektion, förkylning, influensa, bakteriell lunginflammation, bröstcancer, laryngit, tarmcancer, magsäckscancer, matstrupscancer, prostatacancer, lymfom (även non-Hodgkins), Epstein-Barr-virus/mononukleos, sköldkörtelsjukdom, binjureutmattning, migrän, sömnapné, borrelia, psoriasisartrit, eksem, psoriasis, herpes simplex typ 1 (HSV-1), herpes simplex typ 2 (HSV-2), HHV-6, infertilitet, bäckeninflammation (PID), ulcerös kolit, kronisk bronkit, bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO), knuta i sköldkörteln, sköldkörtelcancer.

Symtom

Gör vitlök till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Svullna lymfkörtlar, inflammation, ansiktsförlamning, öronvärk, baksnuva, huvudvärk, matsmältningsrubbningar, afte, förstorad mjälte, alla neurologiska symtom (däribland stickningar, domningar, spasmer, ryckningar, nervsmärta och trång andning), blindtarmsinflammation, andningssvårigheter, ryggsmärtor, dålig andedräkt, hosta, bröstsmärtor, nästäppa, trång andning, flugseende, förhöjd slemproduktion, feber, utmattning, stagnerad lever, huvudvärk, nacksmärtor, bihålesmärta, candidaöverväxt.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD

När du hamnat i ett känsligt läge och känner dig blottad och sårbar på arbetet, hemma eller i ett nytt förhållande ska du ta hjälp av vitlök. Det är livsmedlet du ska införa i ditt liv när du behöver en skyddande fristad.

ANDLIG LÄRDOM

Vitlöken behöver gott om tid att vila innan den kan skördas. Den hämtar kraft från sitt lugna bo under täcket av jord i odlingsbädden, där den kan ta upp näringsämnen och bygga upp sitt eget immunförsvar mot växtpatogener såsom mögel och annan svamp, maskar och insekter. Den samlar kraft under växtsäsongen så den kan överföra denna styrka till oss. Låt dig inspireras av vitlöken och avsätt varje år tid för din egen viloperiod. För att kunna bygga upp våra fysiska reserver och vårt andliga immunförsvar, behöver vi alla en period då vi är fria från föroreningar, patogener, stress och de personer i våra liv som dränerar oss på krafter. När vi har förnyat vår energi kan vi bättre förbereda oss på vår växtsäsong.

TIPS

• Titta närmare på vitlöken. Den är perfekt paketerad i små förslutna doser – det vill säga klyftor. Detta är Guds och Moder Jords sätt att förse dig med dosförpackad medicin som håller dig frisk. Behandla vitlöken som om den vore en burk avvägt medicinskt tillskott, och försök hitta en rytm där du tar en klyfta om dagen. Oro dig inte för om klyftorna är olika stora – mindre klyftor har högre koncentration av näringsämnen så varje ”dos” är likvärdig.

• Även om rostad eller andra former av tillagad vitlök är god och nyttig, så är vitlöken som allra mest effektiv när den äts rå. Prova att blanda vitlök i dina favoriter som dipp, salladsdressingar, kalla soppor och andra rätter.

• Om du känner att du börjar få halsont, förkylning eller influensa, finhacka en vitlöksklyfta och mosa ihop den med en halv avokado, banan eller lite kokt potatis. Upprepa detta tre gånger dagligen tills du känner dig bättre.

SALLADSDRESSING MED VITLÖKSTAHINI

1–2 portioner

Det är enkelt att göra en stor sats av denna salladsdressing och ha den i kylskåpet hela veckan. De klassiska medelhavssmakerna olivolja och tahini passar utmärkt samman med vitlök och den diskreta sötman från dadlarna. Njut av denna dressing på en valfri sallad eller använd den som dipp till dina favoritgrönsaker.

  • 0,6 dl rå tahini
  • 1 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 mellanstora urkärnade
  • dadlar (eller 1 stor dadel)
  • 1,2 dl vatten

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa helt slätt. Ringla dressingen över din favoritsallad och njut.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.