Persiljans läkande kraft

Persiljans läkande egenskaper

Även om man tekniskt sett skulle kunna gruppera den tillsammans med de andra aromatiska örterna, är persilja i en klass för sig på grund av sin förmåga att skapa en basisk miljö i kroppens alla system. Du har säkert hört om konceptet sur och basisk kropp och att när kroppen blir försurad kan sjukdom uppstå. Där man säljer persilja borde det finnas en skylt där det står ”Motverkar försurning bättre än något annat”. Normalt sett har basbildande livsmedel endast förmåga att höja pH-värdet i ett eller två system i kroppen, så andra riskerar att förbli försurade. När persilja äts regelbundet och på ett korrekt sätt kan den göra hela kroppen basisk, ta sig in i kroppssystem och driva ut all form av försurning. (Observera att pH-stickor inte speglar kroppens surhetsgrad på det sätt du tror att de gör. För mer om detta, se kapitlet
”Skadliga hälsomyter och trender”.) Mineralsalter är en stor del av det som gör persiljan basisk – persiljans specialiserade mineralsalter binder till ofördelaktiga syror i kroppen och driver ut dem. Denna basbildande förmåga gör persilja användbar för att förebygga och bekämpa alla former av cancer.

Örten är en mångsidig patogenbekämpare som håller bakterier, parasiter och svamp i schack. Persilja är fantastiskt välgörande för allt som har med munnen att göra, såsom tandköttsproblem, karies och muntorrhet, då det motverkar tillväxt av ogynnsamma mikroorganismer. Den är även ett utomordentligt
vapen mot DDT – den har god förmåga att bilda kelatkomplex som drar ut depåer av bekämpningsmedel som DDT, som du inte hade en aning om gömde sig i din kropp och bromsade dig. Persilja är fylld av näring, däribland B-vitaminer som folsyra, spår av B12, koenzymer och vitamin A, C och K. Det är även en ört som höjer kroppens mineralnivåer, speciellt hos dem som har brist på spårmineraler. Persilja innehåller magnesium, svavel, järn, zink, mangan, molybden, krom, selen, jod och kalcium.

Persilja kan nästan räknas till vildmat eftersom den inte kräver särskilt mycket omvårdnad för att trivas och ge avkastning, den kan till och med klara sig i kallare klimat vilket innebär att den har en adaptogen natur. När du äter persilja överför den sin förmåga att överleva och trivas till dig. Persilja är en utmärkt ört som fyller dig med kraft när du är urlakad och utmattad. Men precis som lakritsrot, brukar den inte hamna i topplistan över mat som stärker binjurarna, trots att den faktiskt borde.

Tillstånd
Gör persilja till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:
All slags cancer (speciellt blodcancer som multipelt myelom), skadat brosk, fobier, ångest,
depression, tandköttssjukdom, besvär med salivkörtlarna, torsk, binjureutmattning, Epstein-Barr-virus/mononukleos, amyotrofisk lateralskleros (ALS), migrän, sköldkörtelsjukdom, urinvägsinfektion, Addisons sjukdom, Parkinsons sjukdom, demens, Alzheimers sjukdom, artrit, arterioskleros, hjärtflimmer,
hjärtkärlsjukdom, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), endokrina sjukdomar, hepatit C, HIV, bipolär sjukdom, borrelia, narcissistisk personlighetsstörning, fettlever, ringorm, Sjögrens syndrom.

Symtom
Gör persilja till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:
Illamående, yrsel, acidos, förlorat luktsinne, förlorat smaksinne, olustkänslor, buksmärtor, darrningar, tandköttssmärta, muntorrhet, huvudvärk, viktuppgång, näsblod, karies, tandlossning, alla neurologiska symtom (däribland stickningar, domningar, spasmer, ryckningar, nervsmärta och trång andning), mineralbrist (samt brist på spårmineraler), kemisk överkänslighet, inflammation i livmoder, äggstockar och/eller äggledare, minnesförlust, dålig blodcirkulation, förstadium till fettlever, andfåddhet, hjärnskador, ryggmärgsskador, tandvärk.


KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
När du känner att ditt liv är en känslomässig berg- och dalbana ska du ta hjälp av persilja. Örten växer på ett sätt som gör att de yttre stjälkarna och bladen mognar först, och nya skott växer fram inne i mitten – det är en väldigt centrerad och centrerande ört. Om du upplever att du dras med i någon annans
känslomässiga berg- och dalbana ska du erbjuda henne eller honom en rätt med persilja. När hon eller han får tillräckligt av denna ört kommer du att märka ett mer balanserat sinnestillstånd och uppträdande.

ANDLIG LÄRDOM
Alltför många går miste om persiljans hälsofördelar eftersom de inte är särskilt förtjusta i smaken. Det beror inte på allergier eller överkänslighet – de väljer bara att hålla sig till det de känner till och gillar. När vi ogillar något brukar vi ofta undvika det även om vi vet att det är bra för oss. Vilka upplevelser, samtal,
situationer, uppgifter och handlingar i livet undviker du som i slutänden skulle hjälpa dig? Vilka viktiga lärdomar går du miste om? Vilka fördelar skulle du kunna hämta om du kunde bortse från din ursprungliga motvilja och i stället började se möjligheter i det du normalt upplever som obehagligt?

TIPS
• Ett utmärkt sätt att njuta av och dra nytta av persiljans egenskaper är att göra
juice av den tillsammans med selleri. Mineralsalterna i dessa närbesläktade örter
samarbetar – persiljans salter binder till syror som mjölksyra och driver ut
dem ur kroppen, medan sellerins salter binder till olika gifter samtidigt som de
ger näring till och hjälper produktionen av kemiska signalsubstanser (varav
många ännu inte har dokumenterats i medicinsk forskning).

• Du kan även göra te på persilja genom att använda örten färsk eller torkad
(färsk är att föredra). Att låta den dra i hett vatten är ett utmärkt sätt att extrahera
maximalt med spårmineraler och fytokemikalier som gömmer sig djupt
inne i persiljan, så att du kan ta upp dessa näringsämnen.

• För maximala fördelar, använd bladpersilja. (Krusbladig persilja är också fördelaktig,
så avstå inte från den om det inte går att hitta bladpersilja.)

• Ta för vana att använda persilja till allt, oavsett om du gillar örten eller inte.
Efter en tid kommer det att bli en vana och tillslut kommer du att använda
persilja i åtminstone en av dagens måltider. Om du ogillar persilja kan du experimentera
med den i olika former (i juice, hackad och strödd över en sallad,
blandad i en smoothie, i form av te, och så vidare) tills du hittar ett sätt du kan
uthärda. Då kan du dra nytta av persiljans hälsofördelar, samtidigt som den
bidrar till att driva ut sådant som inte borde finnas i din kropp.

PERSILJE-TABBOULEH


1–2 portioner
Denna sallad är ett perfekt inslag vid en stor måltid kring bordet med vänner och familj. Den
gifter sig utmärkt med hummus och ugnsrostad blomkål. Traditionellt äter man tabbouleh inuti
späda salladsblad. Servera den i en stor skål och ta händerna till hjälp för att sleva upp den
med skedar av salladsblad. Njut av traditionen att samlas runt denna praktfulla rätt.

  • 0,6 dl mandlar
  • 9,6 dl tätt packad persilja
  • 2 msk löst packade myntablad
  • 4,8 dl tomater i bitar
  • 4,8 dl gurka i bitar
  • 1,2 dl hackad rödlök
  • 1 krm havssalt
  • 1 tsk olivolja
  • ½ pressad citron


Grovhacka mandlarna med pulsfunktionen i en matberedare.
Ställ till sidan. Lägg persiljan i matberedaren och finhacka
med pulsfunktionen. Ställ till sidan. Lägg övriga ingredienser
i matberedaren och hacka med pulsfunktionen
tills allt blandats väl. För över blandningen till en stor skål.
Tillsätt persiljan och mandeln och blanda allt.
Servera och njut!

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.