Örtslungade rotfrukts- pommes frites

Örtslungade rotfrukts- pommes frittes

De aromatiska örterna oregano, rosmarin, salvia och timjan har egenskaper som kompletterar varandra. De har var och en sin egen specialisering och när du äter dem alla regelbundet (antingen i kosten, som tillskott eller en kombination av båda) ger deras sjukdomsbekämpande fytokemiska ämnen och extremt höga innehåll av ett brett spektrum mineraler ett välavvägt, kraftfullt skydd mot den patogena världen. (Persilja är en annan aromatisk ört som tas upp i denna bok, men den är mer fristående och får ett eget avsnitt.)
Även odlade aromatiska örter har många vilda egenskaper och detta är något som ger dem mycket av deras kraft. De behöver väldigt lite omvårdnad för att inrätta sig väl och trivas, även när de försummas kan de mirakulöst ta upp det som är nödvändigt för att ge dig de höga halter av näringsämnen som du behöver. Den vetenskapliga världen är ännu ovetande om att aromatiska örter sänder ut ett svamphämmande ämne från rötterna, som daggmaskar älskar. De aromatiska örternas rötter blir en samlingsplats för daggmaskar som äter detta svamphämmande ämne för att hålla sig friska. I gengäld syresätter daggmaskarna jorden runt rötterna och lämnar efter sig ett oslagbart näringsrikt gödsel. ”Det är denna symbios som ger aromatiska örter deras unika läkande egenskaper. (Om du odlar dessa örter i krukor eller om du saknar daggmaskar i din trädgård, se till att du använder en minerallösning och tillräckligt med ekologisk gödning.)

Här kommer en närmare beskrivning av var och en av dessa enastående aromatiska örter:

  • Oregano: Denna ört är fantastisk för att ta död på ogynnsamma bakterier som H. pylori, streptokocker och E. coli, vilket reducerar risken för SIBO, magsår, halsfluss, öroninfektion och bihåleinflammation. Oreganoolja är otroligt antibakteriellt och speciellt bra för att ta död på E. coli-bakterier som orsakar divertikulit och divertikulos. Den är även effektivt mot ringorm.
  • Rosmarin: Även rosmarin är antibakteriell och är speciellt inriktad på att bekämpa antibiotikaresistenta bakterier som de som förekommer på till exempel sjukhus. Denna ört kan hjälpa dig att vända situationen om du tampas med bakterier som C. difficile och multiresistenta Staphylococcus aureus eller MRSA, som kan orsaka sjukdomar som megakolon, allvarlig infektion och till och med leda till döden.
  • Salvia: Det ligger i denna örts natur att bekämpa svamp. Att äta salvia är fantastiskt för att, från insidan, läka infektioner som fotsvamp och ljumsksvamp, såväl som att utrota muterade svampstammar i tarmkanalen. Om du utsatts för giftigt mögel ska du ta hjälp av salvia för att avgifta dig. Dessutom hjälper salvia till att avlägsna giftiga tungmetaller från tarmkanalen.
  • Timjan: Denna virushämmande ört har som uppgift att förstöra virus såsom influensa, enterovirus, norovirus och hela spektrumet av herpesvirus, som ger upphov till autoimmuna sjukdomar och borrelia. (För mer om borrelia, läs det omfattande kapitlet i min första bok.) Timjan har förmåga att korsa blod-hjärnbarriären, vilket gör den till ett hemligt vapen mot virus som har börjat attackera hjärnan eller ryggmärgen och gett upphov till neurologiska sjukdomar.

Tillstånd
Gör aromatiska örter till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:
H. pylori-infektion, streptokockinfektion, E. coli-infektion, bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO), magsår, halsfluss, öroninfektion, bihåleinflammation, divertikulit, divertikulos, ringorm, megakolon, C. difficile-infektion, MRSA, influensa, enterovirus, norovirus, Epstein-Barr-virus/mononukleos, cytomegalovirus, borrelia (även kofaktorer som Bartonella, Babesia och Mykoplasma), luftvägssjukdomar, tandköttsinfektion, tinnitus, yrsel, kolera, ischias, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, SLE, psoriasisartrit, multipel skleros (MS), bältros, reumatoid artrit, ödem, migrän, herpes simplex typ 1 (HSV-1), herpes simplex typ 2 (HSV-2), HHV-6, HHV-7, HHV-8, HHV-9, de oupptäckta HHV-10, HHV-11 och HHV-12, bäckeninflammation (PID), B-cellssjukdom, bakterieinfektion, ögoninfektion, ammoniakgenomsläpplighet.

Symtom
Gör aromatiska örter till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:
Magont, matallergi, buksmärtor, yrsel, utmattning, sekretion (från underlivet eller ögonen), väderspänningar, illamående, hosta, ångest, klåda, blåsor, utslag, huvudvärk, analklåda, mögelexponering, alla neurologiska symtom (däribland stickningar, domningar, spasmer, ryckningar, nervsmärtor och trång andning), blindtarmsinflammation, smärta i urinblåsan, balansrubbningar, lock för öronen, nästäppa, öronsmärta, förhöjd slemproduktion, feber, käksmärta, neuralgi.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
I vår stressfyllda tid är det förståeligt att vi får förhöjda känslomässiga reaktioner. Men när förhöjd känslomässig respons blir kronisk och du har svårt att ta dig ur en spiral där du överreagerar, vänd dig till oregano, rosmarin, salvia och timjan. Dessa hjälper dig att bryta cirkeln av konstant överstimulans, så att du kan möta det som kommer utan att det rubbar din jämvikt.

ANDLIG LÄRDOM
Dessa olika arter av aromatiska örter har funnits i en eller annan form sedan mänsklighetens begynnelse. Ända sedan dess har de funnits där vid vår sida och anpassat sig till den föränderliga världen så att även vi kunnat anpassa oss. Oregano, rosmarin, salvia och timjan är på så sätt viktiga läromästare – de påminner oss om vilka vi är och vilka vi kan bli. Har du något eller någon i ditt liv – en hobby eller långvarig relation – som du kan lita på alltid får dig att välja rätt fokus och hitta tillbaka till ditt sanna jag?

TIPS

  • Påminn dig själv om att använda dessa aromatiska örter i din dagliga matlagning. Experimentera med hur många av dina vardagsrätter som kan tjäna på en nypa oregano, rosmarin, salvia och timjan.
  • Försök införliva eteriska oljor från dessa örter i din vardag för att rena sinne, kropp och själ. Tillsätt till exempel eterisk rosmarinolja till badvattnet för att sätta igång vattnets reningsprocess.

ÖRTSLUNGADE ROTFRUKTS-POMMES FRITES
3–4 portioner

Örtslungade rotfrukts- pommes frittes


Detta kan mycket väl vara de godaste pommes frites du någonsin har ätit. Knepet är att koka rotfrukterna och sedan slunga dem ordentligt innan de ugnsbakas. Låt örter och vitlök lägga sig i ett generöst lager utanpå så blir kanterna läckert frasiga i ugnen. Om du har ont om tid kan du utesluta de extra stegen och skicka dem direkt in i ugnen, även om de där extra minuterna kommer att ge en otrolig lön för mödan. Gör en sats som är stor nog att dela – den kommer inte att räcka länge!

  • 1 ½ kg blandade rotfrukter (potatis, sötpotatis, palsternacka, morot och rotselleri)
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk havssalt
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 1 msk av vardera finhackad salvia, oregano, rosmarin och timjan

Värm ugnen till 200°C. Skala och skär rotfrukterna i ”pommes frites”. Lägg över de skurna grönsakerna i en stor kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Koka dem i 5–7 minuter tills de är kokta men inte mjuka. (Se upp så de inte blir överkokta.) Häll bort vattnet. Tillsätt kokosolja, havssalt, vitlök och örter och rör om lätt. Sätt på ett lock och skaka rejält tills grönsakerna är ordentligt blandade och deras kanter lätt mosiga.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut grönsakerna på plåten så att alla ligger åtskilda. Ställ in i ugnen i 20–25 minuter. Vänd dem en gång efter halva tiden. Ta ut dem när kanterna blivit gyllenbruna och frasiga.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi. 

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.