Läkande potatis + recept på chilispäckad bakad potatis med cahshew-créme fraiche

Läkande potatis

Har du någon gång i din barndom varit med om att obefogat bli beskylld för någon annans påhitt – när man bara automatiskt antog att du var skyldig. Då förstår du potatisens svåra sits. Potatis har haft ett dåligt rykte alltför länge. Som ett offer i kriget mot matvaror som felaktigt stämplats som ”sjukdomsframkallande”, har potatisen anklagats för ogärningar den aldrig utfört. Potatis har felaktigt beskyllts för att bidra till övervikt, diabetes, cancer, candidaöverväxt och många andra tillstånd, medan dessa mirakulösa jordknölar i själva verket motverkar dessa sjukdomar. Ja, det stämmer! Potatis är faktiskt bra för personer med diabetes för de hjälper till att stabilisera blodsockret.

En vanlig missuppfattning är att potatisar är giftiga för att de tillhör nattskattafamiljen. Potatis, tomater, auberginer och andra ätliga växter från denna familj förvärrar inte tillstånd som artrit. Du kan lägga bort din oro för att potatis skulle orsaka inflammation. (För mer om detta se kapitlet ”Skadliga hälsomyter och trender”.) Sanningen är att de giftiga oljor man friterar potatisen i, ostsåsen som man lägger ovanpå och smöret, mjölken och grädden man blandar i är det som övertygat världen om att potatis är dåligt för oss. Friteringsprocessen och det höga fett- och sockerinnehållet hos mjölkprodukterna är de verkliga bovarna bakom insulinresistens och A1C-nivåer som gränsar till diabetes. Denna kombination av fett och laktos göder även alla typer av cancer. Potatis orsakar inte hälsoproblem, det är tillbehören de kommer med som gör det. Vi ska också vara försiktiga med att baka ihop potatis med rädslan för spannmål och processad mat.

Om du undviker ”vita” livsmedel som vitt ris, vitt mjöl, vitt socker och mjölkprodukter (som mjölk, ost,
yoghurt och grädde), uteslut inte potatis! Potatisen är trots allt i sitt intakta, naturliga tillstånd inte vit – den är täckt av ett näringsrikt rött, brunt, guldfärgat, blått eller lila skal. Potatisens skal är en av de bästa näringskällor som finns på jorden – det har ett mirakulöst högt innehåll av aminosyror, protein och fytokemikalier. Det är bara när du skär potatisen som du ser dess vita inre – vilket inte betyder att den saknar värde. Vi ser trots allt inte äpplen, lökar eller rädisor som vita och därmed värdelösa, även om de saknar färg när vi skär i dem. Och ett odlat blåbär är färglöst inuti (medan vilda blåbär är fyllda av färg på både in- och utsida), utan att det dyker upp på listan över vita livsmedel. Vi ser i stället dessa livsmedel i deras intakta form, och det är precis så vi behöver börja tänka på potatis.

Hela potatisen, inifrån och ut, är värdefull och välgörande för din hälsa: potatisplantan tar upp några av de högsta koncentrationerna av makro- och spårmineraler från jorden. Potatis innehåller även mycket kalium, är rika på vitamin B6 och är samtidigt en fantastisk källa till aminosyror, speciellt den bioaktiva formen av lysin. Lysin är ett kraftfullt vapen mot cancer, leversjukdom, inflammation och virus som Epstein-Barr och bältros, som ligger bakom reumatoid artrit, ledvärk, autoimmuna sjukdomar och fler därtill. Potatisar kan hjälpa dig att bekämpa all slags kronisk sjukdom – motverka leversjukdom, stärka dina njurar, lugna dina nerver och din tarmkanal, och läka Crohns sjukdom, kolit, IBS eller magsår.

Utöver att vara virushämmande är de antibakteriella och motverkar svamptillväxt, de innehåller näringsmässiga kofaktorer och koenzymer samt bioaktiva ämnen som håller dig frisk och hjälper dig att hantera stress. Dessutom är potatis bra näring för hjärnan och håller dig jordad och centrerad.
Gjorde du någonsin det där experimentet när du var barn, där man skulle sticka ett par tandpetare i en potatis, hänga den över ett glas vatten och se den gro i fönsterkarmen? Hur många andra grönsaker kan förvandlas på det sättet och väckas till liv framför dina ögon? Detta är potatisens styrka – en styrka som inte ska underskattas – och som barn får vi en förstahandsupplevelse av det. Hur är det möjligt att vi sedan som vuxna får lära oss att det är en svag, fattig och ynklig grönsak, som om vi bara skulle glömma bort det mirakel vi en gång bevittnat? Det vi verkligen borde säga om potatisen är ”Var vore vi utan dig?”. Så viktig är den för vår existens.

Kanske du klarat dig undan felaktig information om potatis alla dessa år. I så fall tackar din kropp dig för det – och nu har du ännu fler skäl att uppskatta potatis. Å andra sidan, om du lockats att tro att potatis bara innehåller stärkelse som kommer att öka ditt midjemått, är det dags att se denna rotfrukt i ett helt nytt ljus. Om du är modig nog att se bortom vår moderna matkulturs inflytande och uppskatta potatisen i sin oförstörda form kommer du ge dig själv en av de största gåvorna här på jorden.

Tillstånd
Gör potatis till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:

Hjärtsjukdom, tjocktarmscancer, bröstcancer, bukspottkörtelcancer, prostatacancer, leversjukdom, levercancer, njursjukdom, njurcancer, hypoglykemi, diabetes, fetma, artrit (även reumatoid), magsår, hemorrojder, känslig tarm (IBS), Crohns sjukdom, glutenintolerans, kolit, bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO), alla andra tarmproblem, sömnlöshet, depression, Graves sjukdom, Hashimotos tyreoidit, lågt reproduktivt batteri, herpes, endometrios, oförklarlig infertilitet, bältros, ångest, Addisons sjukdom, alla autoimmuna sjukdomar och besvär, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), öroninfektion, ögoninfektion, inflammation i livmoder, äggstockar och/eller äggledare.

Symtom
Gör potatis till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:

Inflammation, svamp, utmattning, hjärndimma, sömnbesvär, yrsel, ringande eller surrande ton i örat, diabetesneuropati, stickningar och domningar, olustkänslor, håglöshet, nedsatt hörsel, hypotyreos, afte, restless legs, matallergi, oro, bleka hudområden, frusen skuldra, candidaöverväxt, ansiktsförlamning, hypertyreos, förlorad sexlust, spasmer, ryckningar, munsår, känslighet i centrala nervsystemet, inflammation i gallblåsa, magsäck, tunntarm och/eller tjocktarm.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Potatis ger oss styrka och en stabil bas när vi känner oss ofokuserade, snurriga och bekymrade eller saknar fotfäste i livet. Om egot styr ditt liv kan potatis öppna en kanal till ödmjuk inre tillit och utplåna de giftiga känslor som hindrar dig från att lyckas på områden i livet som verkligen betyder något. Potatis styr in oss på rätt spår, får oss att känna tillfredsställelse och tacksamhet för våra erfarenheter och hjälper oss att fatta beslut som inte bygger på egot utan på stabilitet och sann kontakt med jorden.

ANDLIG LÄRDOM
Har du någonsin känt att du skulle haft mycket att erbjuda om du bara inte varit osynlig för dem omkring dig? Potatisen är den ultimata bilden av någon i underläge – full av potential, men samtidigt förbisedd och trampad på (ibland rent bokstavligt). Potatisar påminner oss om alla våra dolda gåvor, om livskall och talanger som gömts därinne, tillbakahållna och kvävda av den jordiska trafik som vi kallar vardagen. Potatisens anspråkslösa styrka beror till viss del på hur den växer: i klasar omringade av andra potatisar som en riktig storfamilj. Om du kommer från en liten släkt eller hade en trasslig uppväxt kan potatis energimässigt överföra känslan av stabilitet och tillhörighet, den man får av att växa upp med ett brett familjenätverk. Om du kommer från en stor, kärleksfull familj kan potatis hjälpa dig att vidhålla denna förbindelse. Det är ingen slump att potatisar växer i grupp. Tillsammans kan de kämpa för dig likt en armé av nära och kära.

När du känner dig som att du lever efter ett godtyckligt trossystem som dikterar vad du ska göra och vem du ska vara, finn styrka i potatisens vishet och jordande kraft. Påminn dig om att en stor del av den du är ligger under ytan, att du är stöttad och sedd, och att du förtjänar att plocka upp din sanna natur ur jorden och dela den med världen.

TIPS

 • Potatis är en grönsak som verkligen lönar sig att köpa ekologisk.
 • När du tillagar potatis är det bästa sättet att ångkoka dem, då får du ut mesta möjliga av deras läkande egenskaper och behåller näringsämnena intakta. Om du brukar äta din potatis med smör, ost, crème fraiche eller liknande kan du prova att ersätta mjölkprodukterna med tärnad eller mosad avokado. Salsa och tahini är andra läckra tillbehör.
 • Efter att du ångkokat en sats potatis, lägg några till sidan och låt dem svalna. Använd dem senare skivade eller tärnade i en spenat- eller grönkålssallad. Enzymerna från potatisen förstärker de läkande alkaloiderna i bladgrönsakerna och maximerar måltidens medicinska krafter.
 • Om du tampas med munsår, prova att lägga en skiva rå potatis på det för lindring.
 • Potatis kan absorbera och bidra till att minska de negativa effekterna av trådlösa nätverk, mobiltelefoner, sändare och andra elektromagnetiska fält. De kan till och med absorbera och neutralisera den negativa känslomässiga energi som vi ibland tar upp under dagen och som följer med hem. För att använda dig av denna egenskap hos potatisen, välj ut en som du har framme i en skål på köksbänken eller någon annanstans i ditt hem. Kasta potatisen var femte till sjätte dag (ät den inte) och ersätt den med en ny.
 • Se till att göra potatis till en del av varje festmåltid. Oavsett om du firar bröllop, förlovning, födelsedag, examen, befordran, semester eller något annat, så kan potatis främja och förstärka känslor av glädje och hjälpa till att bevara dem i flera dagar efteråt.

CHILISPÄCKAD BAKAD POTATIS MED CASHEW-CRÈME FRAICHE
6–8 portioner
Denna chilirätt är en rejäl och värmande måltid som passar perfekt för kallare dagar, men är även utmärkt andra delar av året. Trots att det krävs lite hackande och en del tid, blir slutresultatet en härlig, stor sats som kan mätta ett hungrigt sällskap eller fungera som middag för hela veckan. Du har fria händer att tillsätta mer chili för lite extra hetta.

 • 6 potatisar
 • ½ kilo svarta bönor eller kidneybönor som blötlagts över natten*
 • 1 msk kokosolja
 • 9,6 dl tärnad lök””4 hackade vitlöksklyftor
 • 4,8 dl tärnad morot
 • 4,8 dl skivad selleri
 • 4,8 dl tärnade champinjoner
 • 4,8 dl tärnad röd paprika
 • 2 tsk av vardera kummin, kycklingkrydda, vitlökspulver och chilipulver
 • 1 tsk havssalt
 • 1 tesked chiliflakes (valfritt)
 • 2 msk tomatpuré
 • 4,8 dl tärnade tomater
 • 1 tärnad avokado
 • 1 hackad jalapeño
 • 0,6 dl hackad koriander


Cashew-”crème fraiche”:

 • 2,4 dl råa cashewnötter
 • ½ pressad citron
 • ½ skalad urkärnad dadel
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1,2 dl vatten


Värm ugnen till 220°C. Nagga potatisen på flera ställen med en gaffel. Ugnsbaka i 45–60 minuter, tills de är mjuka.
Sila bönorna, lägg dem i en stor gryta och täck med rikligt med vatten. Låt koka upp helt, sänk sedan värmen och låt sjuda. Koka bönorna i en timme eller tills de är mjuka, häll på mer vatten om det behövs för att hålla bönorna täckta. Sila bort vattnet och ställ till sidan.

För att göra chilin, hetta upp 1 matsked kokosolja i en stor gryta, lägg i lök och vitlök. Sautera på hög värme tills löken är genomskinlig och doftar gott, tillsätt vatten om det behövs för att motverka att det fastnar. Lägg även i morötter, selleri, champinjoner, paprika, kryddor, havssalt och chiliflakes (om du önskar. Fortsätt steka allt och rör då och då, tills grönsakerna börjar mjukna (ca 15 minuter). Tillsätt bönor, tomatpuré och tomater under omrörning tills allt blandats väl. Täck med lock och låt sjuda på medelhög värme i 15 minuter. Sänk värmen.

För att göra ”crème fraichen” lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills det är helt slätt. Tillsätt långsamt 1 deciliter vatten (bara tillräckligt för att blandningen ska röra på sig).
Dela de bakade potatisarna på mitten. Servera med chilin, cashew-”crème fraichen”, avokado, jalapeño och koriander.

*Du kan även använda 14 dl osaltade förkokta bönor.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.