Kryddig pumpasoppa

Kryddig pumpasoppa

En krämig soppa med butternutpumpa som tillagas med värmande kryddor, lite hetta och med färska örter och lite limejuice på toppen. Den här soppan är ett smidigt middagsalternativ kalla kvällar, eller när du vill ha en mysig, tröstande och näringsrik skål med soppa. Gör lite extra så att hela familjen kan få, eller så att du har gott om soppa kvar till lunch eller middag dagen därpå.

Pumpa, så som butternutpumpa, är laddad med näringsämnen som vår lever lätt kan lagra och innehåller mycket karotenoider som skyddar levercellerna från skador. Glukosen i pumpa kan stabilisera levern, vilket gör att blodsockret överlag stabiliseras i kroppen.

Det här receptet kommer från Medial Läkning: Handlingsplan för hjärnhälsa, följeboken till Medial Läkning: Hjärnhälsa. Dessa två viktiga böcker om vårt mest komplexa organ – hjärnan – djupdyker in i varför människor över hela världen lider av mental ohälsa och hjärnrelaterade symtom och tillstånd. Medial Läkning: Hjärnhälsa avslöjar vad som ligger bakom mer än 100 hjärn- och nervsystemrelaterade symtom, sjukdomar och störningar. Medial Läkning: Handlingsplan för hjärnhälsa avslöjar sanningen om hur man läker i ännu mer detalj (inklusive reningskurer, recept, tillskottsprotokoll och så mycket mer).

Kryddig Pumpasoppa

Ingredienser:

 

 • 1,2 dl finhackad lök
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 ½ matsked grovhackad färsk ingefära
 • 1 matsked grovhackad röd chili
 • 1 tesked spiskummin
 • 1 tesked mald koriander
 • ¼ till ½ tesked kajennpeppar
 • 14,4 dl skalad och urkärnad butternutpumpa
 • 4,8 dl läkande buljong (recept på sidan 370) eller vatten
 • 1 matsked färskpressad limejuice
 • 0,6 dl löst packad persilja eller korianderblad, till servering

 

Ställ en stor keramisk kastrull med nonstick-beläggning på medelhög värme. Tillsätt lök, vitlök, färsk ingefära och chili, och fräs i 3 till 5 minuter, eller tills löken har mjuknat. Vid behov kan du tillsätta lite vatten för att inget ska fastna.

Tillsätt kryddorna och pumpan och låt fräsa i ytterligare 1 till 2 minuter, tills du känner doften av kryddorna.

Tillsätt den läkande buljongen, lägg på locket och låt sjuda i 20 till 30 minuter så att butternutpumpan blir väldigt mjuk. Tillsätt limejuicen och mixa med en mixerstav tills det blir slätt. Du kan också mixa i en vanlig mixer (i omgångar om det behövs).

Häll upp soppan i två till tre skålar och toppa med persilja eller koriander. Servera direkt.

TIPS

 • När du väljer mellan läkande buljong och vatten i ingredienslistan, tänk på att buljongen kommer att ge en rikare smak. Undvik grönsaksbuljong som du köper i butik eftersom det är väldigt svårt att hitta en variant som inte innehåller salt, naturliga smakämnen och/eller andra tillsatser. Av bekvämlighetsskäl kan du göra en sats läkande buljong i förväg och frysa in den (överväg att hälla den i iskubsformer för enkel upptining) så att du har den till hands för recept som det här.

2-3 portioner

Det finns över 100 fler fantastiska och läkande recept i Medial Läkning: Handlingsplan för Hjärnhälsa.

Utdrag ur boken Handlingsplan för Hjärnhälsa med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.