Det här receptet kommer sannolikt att bli en storfavorit! Den är full av smak och en fin balans mellan klibbigt och krispigt. Blomkål är stjärningrediensen och ett perfekt redskap för denna läckra sås. Njut av detta recept tillsammans med en vacker sallad till en måltid, eller servera den som tillbehör till valfri rätt.
Blomkål är en näringsrik grönsak som är utmärkt för att stödja ett starkt immunförsvar och optimal hälsa. Blomkål är otroligt hög i vitamin C och B-komplex och mineraler som bor, kalcium, molybden och tryptofan. Det är också en bra källa till högkvalitativt protein som lätt assimileras i kroppen. Blomkål innehåller kraftfulla anticancerföreningar som indol-3-karbinol och sulforafan som är särskilt fördelaktiga för att hjälpa till att förebygga bröst-, livmoderhals-, äggstocks-, tjocktarms-, mag- och prostatacancer.
Klibbig sesammarinerad blomkål
Ingredienser:
Till blomkålen:
- 1 medelstort blomkålshuvud, skuren i lagom stora buketter
- 3,2 dl kassavamjöl
- 3,6 dl vatten, mer om det behövs
- 1/2 tsk havssalt (valfritt)
Till såsen:
- 1,2 dl coconut aminos
- 2 msk lönnsirap
- 1 tsk sesamolja
- 2 msk limejuice
- 1/2 tsk röds paprikaflingor
- 1 msk tomatpuré
- 3 vitlöksklyftor, fint rivna
- 1 msk riven ingefära
- 2 msk arrowrot
- 1,2 dl vatten eller grönsaksbuljong, mer om det behövs
- 2 tsk sesamfrön, till garnering
- 2 msk hackad salladslök, till garnering
Gör så här:
Värm ugnen till 220°c. Klä en stor plåt med bakplåtspapper.
I en stor skål, vispa ihop kassavamjöl, vatten och havssalt (om du använder det). Smeten ska vara tillräckligt tjock för att täcka blomkålen. Om den är för tjock, tillsätt några matskedar vatten.
Tillsätt blomkålen i skålen och rör tills den är väl täckt. Använd en gaffel och överför den insmetade blomkålen till bakplåten, skaka av överflödig smet. Lämna minst 2,5 cm mellan varje bit.
Sätt in i ugnen i 20-25 minuter, tills den är knaprig. Vänd blomkålsbitarna halvvägs.
För att göra såsen, tillsätt coconut aminos, lönnsirap, sesamolja, limejuice, rödpepparflingor, tomatpuré, vitlök och ingefära i en stor kastrull på medelhög värme. Vispa ihop och låt koka upp.
I en liten skål, vispa ihop arrowrot och vatten/grönsaksbuljong. Häll i såsen och koka, rör ofta, tills såsen tjocknar och blir klibbig, ca 3-5 minuter. Om såsen är väldigt tjock, tillsätt lite mer vatten.
Tillsätt den bakade blomkålen och rör om. Ta av från värmen och lägg på ett serveringsfat, toppa sedan med salladslök och sesamfrön. Servera omedelbart.
3-4 portioner
Få fler läkande recept och få reda på hur läkande livsmedel kan hjälpa dig i Kostguiden.
Lär dig mer om hur du läker från New York Times bästsäljande boken Läk med detox.