Information om selleri + recept på enkel grön juice

Grön juice med selleri

Selleri är ett av de mest kraftfulla antiinflammatoriska livsmedlen, eftersom den svälter ut ofördelaktiga bakterier, jäst, mögel, svamp och virus som finns i kroppen och spolar ut deras toxiner och avfallsprodukter ur tarmen och levern. Det är ofta patogener som dessa som är den bakomliggande orsaken till inflammation – i deras frånvaro är kroppen bättre rustad att klara av livets utmaningar. På samma gång får sellerin de goda bakterierna att trivas.


Att äta selleri är det mest effektiva sättet att höja tarmens pH-värde. Detta beror till viss del på att selleri (som tekniskt sett är en ört, inte en grönsak) innehåller rikligt med bioaktivt natrium. Den innehåller även spårmineralsalter i mikroform som fungerar som kofaktorer, något som forskare ännu inte upptäckt. Dessa utgörs av de olika former av natrium och andra spårmineraler (över 60 olika) som finns i selleri och de arbetar i symbios med varandra och med sellerins vanliga natrium för att höja pH-värdet i kroppen och driva ut giftiga syror ur bland annat tarmen. Denna process är idealisk för att rena och läka tarmväggarna.


På samma gång ger selleri oss även enzymer och koenzymer och höjer saltsyrahalten i magsäcken så att maten lättare kan smältas och inte ruttnar. Detta bidrar till att förebygga en mängd problem i matsmältningskanalen. Att göra selleri till en del av sin kost är bästa sättet att bota ammoniakgenomsläpplighet, ett okänt tillstånd där ammoniakgas läcker ut genom tarmväggen och orsakar hälsoproblem som tandröta och hjärndimma. (Du kan läsa mer om ammoniakgenomsläpplighet och det missförstådda fenomenet ”genomsläpplig tarm” i min första bok.) Trots att selleri uppfattas av somliga som ett tråkigt, smaklöst livsmedel är det långt ifrån så. Utöver allt jag nämnt ovan förbättrar selleri njurfunktionen, hjälper till att återuppbygga binjurarna, och kan även lugna sinnet och våra tankemönster genom att mineralsalterna främjar aktiviteten hos elektriska impulser och stöder neuronfunktionen – vilket är otroligt viktigt om du lider av ADHD, hjärndimma eller minnesförlust. Tänk elektrolyter när det handlar om selleri. Den återfuktar djupgående på cellnivå och reducerar riskerna att drabbas av migrän. Selleri är idealisk för att motverka De fyra skoningslösa och dessutom hjälper den vid stress och reparerar ditt DNA. Jag skulle kunna berätta i all evighet om hur fördelaktig sellerijuice är mot alla åkommor. Det är en av de bästa mediciner som någonsin funnits.

Tillstånd
Gör selleri till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:
Akne, ADHD, autism, eksem, psoriasis, ALS, genomsläpplig tarm, infertilitet, borrelia, migrän, tvångssyndrom, bäckeninflammation (PID), sköldkörtelsjukdomar, lågt reproduktivt batteri, diabetes, hypoglykemi, binjureutmattning, ångest, sepsis, urinvägsinfektion, njursten, njursjukdom, cancer i bukspottkörteln, pankreatit, fettlever, kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, SLE, Sjögrens syndrom, Addisons sjukdom, rosacea, lipom, cancer i urinblåsan, interstitiell cystit, Crohns sjukdom, kolit, IBS, torsk, högt blodsocker, högt blodtryck, depression, andningsstillestånd, sköldkörtelcancer, bakteriell vaginos, ödem, skador, parasiter, svampinfektion, sömnlöshet, mögelexponering, bakterieinfektioner, virusinfektioner, ammoniakgenomsläpplighet.


Symtom
Gör selleri till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:
Tarmspasmer, cystor, låg saltsyraproduktion, trög lever, lågt kortisol, högt kortisol, hjärndimma, matallergier, acidos, hypotyreos, hypertyreos, grumliga ögon, ledvärk, huvudvärk, svullen mage, gaser, tryck över buken, svullen buk, kronisk uttorkning, torra ögon, frusen skuldra, sura uppstötningar, inflammation i gallblåsa, magsäck, tunntarm och/eller tjocktarm, klåda, illamående, vit beläggning på tungan, candidaöverväxt, oro, minnesförlust, högt blodtryck, matöverkänslighet, svullnad, inflammation, muskelspasmer, benkramp, utmattning, mineralbrist, hjärninflammation, sömnrubbningar.


KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Ofta lagrar vi många av våra rädslor i magen. Nervositet orsakar upplevelser som fjärilar i magen eller att magen slår volter, och oro kan ha konsekvenser för hela nervsystemet och få magen att slå knut på sig. Selleri återställer hela mag- och tarmkanalen. Använd den för dess lugnande inverkan när du känner dig rädd, är panikslagen, chockad, retlig, nervös, osäker, skrämd eller defensiv.


ANDLIG LÄRDOM
Alltför ofta gör vi livet mer komplicerat än vad det är – och i andra fall bagatelliserar vi saker som är verkligt invecklade. Denna form av allt-eller-inget-mentalitet kan man se inom alla områden i livet, men speciellt inom hälsa. Ett sätt att se på hälsoproblem är att övertolka och försöka hitta alla tänkbara förklaringar till dem. Ett annat sätt är att vifta bort problemet och se det som att kroppen bara slår bakut utan anledning, fast all sjukdom egentligen är ett ömtåligt samspel mellan många faktorer.
För att sann läkning ska kunna ske behöver vi finna en balans mellan det enkla och det invecklade – och selleri lär oss detta. Att dricka sellerijuice är den enklaste åtgärden, så enkel att folk ofta avfärdar den som för enkel för att kunna påverka välbefinnandet. De tänker att flera andra ingredienser i grönsaksjuicen kommer att ge dem många fler näringsämnen. Men även om gröna juiceblandningar kan vara väldigt läkande (se till exempel receptet på sidan 196), finns det inget som går upp emot den enkla kraften i ren sellerijuice. Den är så läkande, transformativ och livsomvälvande som det bara går – och allt detta på grund av den invecklade näringssammansättningen, som behöver lämnas orörd för att magin ska verka. Det är en viktig påminnelse inom andra områden i livet. På vilka andra områden behöver vi få en förståelse för de komplexa sambanden i en situation för att nå slutsatsen att det enkla ändå är det bästa?


TIPS

  • För att trycka på din kropps återställningsknapp ska du göra juice på enbart selleri. Drick hela 4,8 dl färskpressad sellerijuice om dagen för att få en god effekt – och se till att det sker på fastande mage för att höja saltsyranivåerna. Vill du se dramatiska resultat ska du dricka två glas med 4,8 deciliter färsk sellerijuice om dagen.
  • Om du vill rena din kropp på giftiga tungmetaller som kvicksilver, aluminium, bly, koppar, kadmium, nickel och arsenik ska du blanda i drygt en deciliter färsk koriander när du gör din juice.
  • Ett lätt sätt att få in mer selleri i din kost är att tillsätta två till fyra stjälkar när du gör din favoritsmoothie.

ENKEL GRÖN JUICE

Denna gröna juice är ren och söt, vilket gör det enkelt att få i sig en extra dos av grönt. Det är det perfekta sättet att starta dagen och du ska se att även barnen i ditt liv kommer att älska den.

  • 1 bunt selleri
  • 1 stort skivat äpple
  • 1 citron
  • ½ knippe persilja eller koriander
  • 4 kvistar färsk mynta

Ta isär selleristjälkarna och kör alla ingredienserna i en råsaftcentrifug. Häll upp i ett högt glas och drick omedelbart.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.