Information om citroner & lime + recept på citronsorbet

Citronsorbet

Utan citroner vore världen inte den samma. Tänk dig barndomen utan lemonad, en förkylning utan te med citron och honung, eller sommar utan sockerkaka med citronsmak. Det samma gäller för lime – tänk dig livet utan guacamole, key lime-paj och limeaid. Citroner och lime utgör en fundamental del av den mänskliga väv som vävts från uråldriga till moderna tider. Men är det bara smaken som vi tycker så mycket om, eller kan det vara något mer? Kan det vara de påtagliga läkande krafterna i citron och lime som har attraherat oss genom tiderna?


Citron- och limeträdens rötter går djupt ner i jorden och tar upp mängder av värdefulla spårmineraler som du får i dig när du äter frukten. Citroner och limefrukter är oerhört återfuktande och elektrolytproducerande, eftersom de är en förstklassig källa till mineralsalter och spårmineralsalter. Spår av biotillgängligt natrium i citroner och limefrukter är en drivande kraft i det värde de har för våra kroppar.

Dessa citrussyskon innehåller något av det mest lättupptagliga C-vitamin som finns. Och ofta hör man folk oroa sig för varifrån de ska få sitt kalcium. Du behöver inte leta längre, i färskpressad citron- eller limejuice finns det bioaktiva kalcium som din kropp behöver. Dessutom binder fytokemikalier som kallas limonoider i citroner och lime samman C-vitamin och kalcium, så vart de än tar vägen i kroppen följer den andre med. Detta förhöjer biotillgängligheten hos båda och skapar även en basisk miljö i kroppen som hjälper till att förebygga tillväxt av nästan all slags cancer. Antioxidanten flavonoid i citroner och lime är en annan allierad i kampen mot sjukdom. Och om du tampas med förkylning, influensa, bronkit eller lunginflammation är citron en av de mest effektiva slemlösarna som går att hitta. Citroner och limefrukter är också utmärkta för att rena lever, njurar, mjälte, sköldkörtel och gallblåsa. De rensar ut många giftiga ämnen som vi får i oss via exponering för plaster, syntetiska kemikalier, strålning och felaktig mat.


När du går igenom någon slags avgiftningsprocess, om det så bara handlar om att öka mängden frukt och grönsaker i din kost, är det en bra idé att dricka citron- eller limevatten det första du gör på morgonen. Att göra en avgiftning utan att dricka tillräckligt med vatten är som att ta ut soppåsen på gatan utan någon renhållning som hämtar upp den. När avgiftningen väl dragit ut allt skräp ur dina celler och vävnader (levern gör en stor del av jobbet under natten), behöver det spolas ut när du vaknar – annars förs gifterna tillbaka dit de först var. Citron- och limevatten är ännu fördelaktigare för denna process än vanligt vatten, eftersom filtrering ofta tagit bort allt liv ur dricksvattnet, och dessa citrushjälpare återuppväcker dess läkande förmågor.


Tillstånd
Gör citroner och/eller lime till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:
Urinvägsinfektion, stafylokockinfektion, njursjukdom, njursten, gallsten, inflammation i bukspottkörteln, rosacea, konjunktivit, lunginflammation, bronkit, fetma, MS, reumatoid artrit, oförklarlig infertilitet, diabetes, binjureutmattning, influensa, nedsatt näringsupptag, HIV, förkylning, herpes, akne, alla former av cancer, halsfluss, lågt reproduktivt batteri, förmaksflimmer, kroniska öroninfektioner, hepatit C, ångest, migrän, sömnlöshet, högt blodtryck.


Symtom
Gör citroner och/eller lime till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:
Muskelvärk, baksnuva, öronvärk, candidaöverväxt, matsmältningsproblem, sura uppstötningar, tandvärk, feber, muntorrhet, förhöjd slemproduktion, illamående, osläckbar törst, hjärtarytmi, matallergier, flytningar, snor, låg saltsyraproduktion, kräkningar, viktuppgång, hosta, huvudvärk, darrningar, rapningar, blodsockerrubbningar, grumlig syn, vätskeansamling, huvudsmärta, högt kortisol, blindtarmsinflammation, nervositet, uttorkning.


KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Citroner eller lime ger idealisk tröst när du drabbats av tråkiga nyheter. Dessa undergörande frukter kan förändra känslor av nedstämdhet och oro, förbättra humöret, göra livet ljusare och motverka melankoli.


ANDLIG LÄRDOM
Om du tittar på stammen till ett citron- eller limeträd ser du taggarna. Dessa träd är extremt beskyddande och vill försäkra sig om att bara de mest förtjänta och försiktiga personerna skördar frukten – och bara långsamt, lite åt gången. Du kan inte helt obetänksamt gå och plocka all frukt på ett citron- eller limeträd, det krävs närvaro och uppskattning för att plocka varje frukt.
Samma sak gäller för mänskliga relationer. Du har kanske lagt märke till att somliga personer är defensiva – de är taggiga – eller du kanske fått höra det om dig själv. Som taggar på ett citron- eller limeträd är denna naturliga skyddsmekanism något som vi använder för att undvika att andra kommer in och tar för sig. Det vi verkligen vill ha, precis som citron- och limeträd, är en fruktbar relation med ömsesidig respekt, beundran och symbios med dem omkring oss. Ibland behöver vi ett litet stick för att påminna oss om att ta hand om varandra.


TIPS

  • Om du vill utveckla din relation till en viktig person i ditt liv ska ni sitta ner och dricka en kopp te med citron tillsammans. Detta förbättrar samtalet och låter er båda öppna upp och fördjupa er relation.
  • Försök dricka två halvlitersglas med vatten (med en halv citron pressad i vardera) precis när du vaknar och ge sedan din lever en halvtimma till att städa upp innan du äter frukost.
  • Även om du tror att du ska undvika att få citron i ett sår är ett par droppar färsk citron- eller limejuice på ett litet skär- eller skrapsår effektivt desinficerande och antibakteriellt, det kan till och med förebygga stafylokockinfektioner.
  • I motsats till vad folk tror är citron- och limejuice utmärkt för munhälsan. Spä juicen med lite vatten för att göra det bästa antibakteriella munvattnet och tandköttsrengöraren.
  • Om du har sömnbesvär kan en kopp varmt vatten med rå honung och pressad citronjuice lugna aktiva elektriska impulser och signalsubstanser, och bidra till en avslappnande sömn.

CITRONSORBET
3–4 portioner
Det finns inget mer uppfriskande än en läskande citronsorbet med lätt smak av honung och salvia. Den här sorbeten är lätt att svänga ihop och håller sig väl i frysen i upp till tre veckor. Ät den till efterrätt eller som ett friskt och sött mellanmål när som helst på dagen.

  • 1,8 dl honung
  • 3 salviablad
  • 3,6 dl vatten
  • 2,4 dl färskpressad citronjuice (från ca 6 citroner)
  • 1 msk rivet citronskal

Blanda honung, salviablad och vatten i en liten kastrull. Värm på medelhög värme tills honungen är helt upplöst. Häll i citronjuice och rivet skal. Rör ordentligt och kyl i kylskåp. Ta bort och kasta salviabladen. Lägg resten av blandningen i en glassmaskin och fortsätt enligt tillverkarens anvisningar. Om du inte har en glassmaskin kan du ställa blandningen i en skål i frysen. Rör omsorgsfullt varje halvtimma tills önskad konsistens är uppnådd.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.