Bananer har på senaste tiden fått dåligt rykte och beskyllts för att ha ett högt sockerinnehåll. Sanningen är att sockret i en banan som fått mogna på rätt sätt skiljer sig helt från strösocker och andra raffinerade sötningsmedel i kakor, bullar och andra bakverk. Till skillnad från raffinerat socker är fruktsockret i bananer bundet till livsnödvändiga spårmineraler som mangan, selen, koppar, bor, och molybden, samt stora mängder mineraler såsom kalium som är ett av de viktigaste näringsämnena för signalsubstansernas funktion. Bananer innehåller dessutom rikligt med aminosyror som som tillsammans med biotillgängligt kalium fungerar som katalysatorer för omfattande elektrolytproduktion. I stället för att se bananer som sockerbomber behöver vi påminna oss om att de är uppbyggda av fibrer, fruktkött och vatten också. Och det är just bananernas höga innehåll av fruktsocker som gör dem så fyllda av antioxidanter, vitaminer och andra fytonutrienter som hjälper oss att motverka sjukdom.
Bananer är starkt virushämmande – så kraftfulla att de har förmåga att bromsa tillväxten av retroviruset HIV. Med sitt höga innehåll av tryptofan kan bananer hjälpa vid sömnbesvär, skapa lugn, dämpa oro och lindra depression. Och de som oroar sig för candida behöver inte frukta bananer. De är de ultimata svampbekämparna som avlägsnar ofördelaktiga bakterier samtidigt som de gynnar godartade mikroorganismer i tarmen. Detta gör dem även B12-främjande, eftersom mikroorganismer i tarmen kan störa en välfungerande B12-produktion i krumtarmen.
För att hjälpa matsmältningen finns det inget som slår bananer. De är verkliga kramplösare och motverkar hyperaktivitet i tunn- och tjocktarmen. Bananer kan lindra magkramper och stressrelaterade problem i matsmältningskanalen. De är ett hemligt vapen mot kolit, IBS och Crohns sjukdom. Dessutom är de utomordentliga för att stabilisera blodsockret, innehåller fytokemikalier som motverkar stress och ger dig ork dagen ut. De bidrar även till att balansera vikten oavsett var på viktkurvan du befinner dig.
Tillstånd
Gör banan till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:
Kolit, IBS, Crohns sjukdom, glutenintolerans, autoimmuna sjukdomar, hjärtsjukdom, gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), binjureutmattning, Alzheimers sjukdom, bipolär sjukdom, diabetes, karpaltunnelsyndrom, depression, divertikulit, gallblåsebesvär, hemorrojder, HIV, infertilitet, Parkinsons sjukdom, artrit, ADHD, lågt reproduktivt batteri, sömnbesvär, posttraumatiskt stressyndrom, svampinfektion, bältros, seninflammation, ångest, hypoglykemi, hyperglykemi, ödem.
Symtom
Gör banan till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:
Förlorat lukt- och/eller smaksinne, viktuppgång, viktnedgång, käkledsproblem (TMJ), förstorad mjälte, grumlig syn, utmattning, candidaöverväxt, diabetesneuropati, blåmärken, hjärtrusning, förstoppning, svullen mage, diarré, huvudvärk, andningsuppehåll, grumliga ögon, blodsockerrubbningar, matöverkänslighet, öronvärk, käksmärta, muskelsvaghet, oro, vibrerande eller surrande känsla i kroppen, kramper i buken, buksmärtor, ansiktsförlamning, ryggsmärtor, stickningar och domningar.
KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
Bananer stärker vår innersta kärna och uppmuntrar oss att skala bort falska masker och visa vårt sanna jag. De kan hjälpa oss att motverka djup rädsla (att äta tre eller fler om dagen kan bidra till att minska posttraumatiskt stressyndrom), och de får oss samtidigt att uppfylla vår önskan om att vara produktiva, sluta förhala saker eller ägna oss åt andra oproduktiva beteenden. Om du tror att en vän går och är arg för något, erbjud henne eller honom en banan som hjälp på traven för att lösa upp ilskan.
ANDLIG LÄRDOM
När vi genomgår andlig utveckling kan vi ibland känna oss oövervinneliga och totalt uppslukade av stunden. Men om vi inte är försiktiga – om vi inte planerat väl på förhand och stärkt oss för framtiden – kan utmaningens starka vindar få oss på fall.
Ta då lärdom från bananplantan. Denna planta, som tekniskt sett inte räknas som ett träd, bildar tjocka och breda rotmattor med underjordiska stammar som ständigt skickar ut rotskott som är redo att växa. ”Bananstammarna” är inte vedartade, i stället är de uppbyggda av lager på lager av blad som gör att de växter fort. Nya skott kommer ständigt till undsättning så snart väder och vind knäckt en planta.
När du sträcker dig mot skyn, blomstrar och bär frukt, kom ihåg att låta ditt rotsystem växa både djupt och brett. Låt varje lärdom du fått bli ett andligt utskott som en dag kan rädda dig.
TIPS
- Du kanske föredrar att äta dina bananer hårda och gröna eller mosiga och bruna, men vill du äta bananen när den är som nyttigast ska du ta den när den är perfekt mogen. När bananskalet fortfarande är grönt innehåller den enzymer som motverkar upptag av fruktens näringsämnen. Och hos en övermogen banan med helt brunt eller svart skal är innehållet fermenterat. Den bästa tidpunkten att äta en banan är när skalet är gult med bruna fläckar. (Det ultimata testet är att bananen inte känns sträv mot tungan.)
- Banan är den allra bästa färdkosten – oavsett om du ska iväg på en lång bil- eller flygresa eller ta en shoppingrunda på stan. Köp bananerna i förväg när du vet att du ska ut och resa, så är de perfekt mogna precis när du behöver dem.
- Banan är även ett effektivt mellanmål i samband med träning. Att äta en banan före och efter träningen fyller kroppens depåer bättre än något annat livsmedel.
BANANMILKSHAKE
1–2 portioner
Denna ”milkshake” är den klassiska barndomsfavoriten fast utan komjölk – och du kommer inte att sakna den för denna dryck är svalkande, krämig och perfekt. En gnutta färsk vaniljstång och lite pudrad kanel gör den ännu mer oemotståndlig.
- 4 cm vaniljstång, skuren på längden
- 2 frysta bananer
- 4 färska bananer
- 2 urkärnade dadlar
- 2,4 dl kokosvatten
- ½ krm kanel (valfritt)
Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg dem i en mixer.* Lägg övriga ingredienser i mixern och blanda tills allt är slätt. Drick och njut!
*Spara resten av vaniljstången för att använda den i en smoothie eller efterrätt. (Observera att det behövs en höghastighetsmixer för att finfördela den helt.)
Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.