Groddar & mikroblad + recept på kålwrap med groddar och mango- och tomatdipp

Groddar och mikroblad

Precis som grönsakerna de skulle blivit om de fått växa till full storlek är groddar och mikroblad fullmatade med näringsämnen som A-vitamin, B-vitaminer, mineraler, spårmineraler, sjukdomshämmande ämnen och andra fytokemikalier. När vi äter blad i detta tidiga livsstadium krävs bara en bråkdel av den matsmältningsprocess som annars skulle behövas för att smälta deras krafter. Groddars och mikroblads viktigaste uppgift är att ge förnyad livskraft åt personer som alltid kör slut på sig själva för andras skull. När du lägger själ och hjärta i allt du gör, oavsett om det är på jobbet eller på hemmaplan, har groddar en unik förmåga att hjälpa dig. Groddar och mikroblad är fantastiska reproduktiva livsmedel. De är idealiska verktyg för att stärka ett utschasat fortplantningssystem och ge livskraft tillbaka åt en nybliven mamma som inte fått så mycket sömn efter bebisens födelse. Groddar och mikroblad är fytoöstrogena och avgörande för att återställa balansen och förnya hormoner som progesteron, östrogen och testosteron, och för att återuppbygga hormonproduktionen i binjurarna, sköldkörteln och resten av det endokrina systemet efter att en kvinna fött barn.


Groddar och mikroblad, med sitt höga innehåll av mineralsalter för produktion av kemiska signalsubstanser, bistår även hjärnan med aminosyror och enzymer, drar ut giftiga tungmetaller ur hjärnan och hjälper till med att föryngra och stärka neuroner – vilket i slutänden hjälper kroppen att motverka tillstånd som alzheimer, demens, hjärndimma och minnesförlust. Groddar och mikroblad är fantastiska för att reparera huden och de innehåller även över 60 olika spårmineraler, bland annat järn, jod, selen, zink, koppar, mangan, svavel, magnesium, krom och molybden. Med sina antiproliferativa egenskaper kan groddar och mikroblad motverka infektioner och oönskad celltillväxt (som cancer). Dessutom är de den allra bästa källan till upphöjda biotika som är avgörande för kroppens produktion av vitamin B12. Och i detta tidiga utvecklingsstadium innehåller groddar och mikroblad tusentals fytokemikalier som superladdar din kropp.


Att välja groddar är som att välja vänner: de har alla olika personligheter. Har du en sådan där vän som du vet är en bra person om än lite tvär – någon du bara kan hantera i små doser? Detta passar bra in på broccoligroddar. De har en stark smak med lite sting i och är fantastiska för att främja matsmältningen genom att höja saltsyrahalten i magsäcken. Och har du en vän som du ibland tvekar inför att dela allt med, eftersom du vet att hon med sin eldiga, explosiva läggning kommer att vilja försvara dig innan du ens talat klart? Det är rädisgroddarna, som har en helt enastående förmåga att rena levern (ett organ som i sig själv är eldigt i så många av oss). Vad sägs om en vän som är väldigt vänlig och avslappnad, som lyssnar till allt du säger och ger dig stöd och uppmuntran? Detta beskriver rödklövergroddarna, som är väldigt lugnande då de varsamt renar lymfan och blodet, driver ut gifter och rensar ut i våra kroppar.

Sedan har vi vännen som är väldigt känslosam, har lätt till tårar, både av glädje och sorg. Bockhornsklövergroddarna består helt av själ och hjärta och tar väl hand om såväl våra känslor som det endokrina systemet, som båda är knutna till hjärta, själ och hjärna. Bockhornsklövergroddar är särskilt fördelaktiga för att balansera binjurarnas kortisolproduktion och reglera produktionen av sköldkörtelhormoner. Och vi får heller inte glömma den där vännen med musklerna som dyker upp med sin pick-up när du behöver hjälp med att flytta. Detta är linsgroddarna. Linsgroddar är mycket energitäta och rika på stärkande proteiner som din kropp har lätt att ta upp. De ger dig en stabil kolhydratsbas som lotsar dig genom dina uppgifter. Linsgroddar älskar att överföra sin råstyrka till dig. Att äta dem ger samma mättnadskänsla som en thanksgivingmiddag – och ändå har du oöverträffad energi efteråt, i stället för att vilja somna på soffan. Och listan kan göras ännu längre. Håll också ögonen öppna efter mungbönsgroddar, solrosskott, ärtskott och mikrogrönkål bland andra starka kort. På samma sätt som dina nära vänner, har alla olika groddar och mikroblad speciella egenskaper som du upptäcker när du väl lärt känna dem.


Tillstånd
Gör groddar och mikroblad till en del av ditt liv om du lider av något av följande tillstånd:

Humant papillomvirus (HPV), fibroider, all slags cancer, polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), lågt reproduktivt batteri, depression (även förlossningsdepression), gulsot, ångest, anemi, infertilitet, missfall, Alzheimers sjukdom, demens, Epstein-Barr-virus/mononukleos, Hashimotos tyreoidit, diabetes, hypoglykemi, binjureutmattning, Graves sjukdom, eksem, psoriasis, matallergi, ADHD, autism, problem med näringsupptag, sömnlöshet, herpes simplex typ 1 (HSV-1), herpes simplex typ 2 (HSV-2), HHV-6, HHV-7, sköldkörtelrubbningar, glutenintolerans, borrelia, halsfluss.

Symtom
Gör groddar och mikroblad till en del av ditt liv om du har något av följande symtom:


Avvikande gynekologiskt cellprov, utmattning, energibrist, viktuppgång, karies, skadad tandemalj, tandlossning, värmevallningar, nattlig svettning, grumliga ögon, blåmärken, bäckensmärta, järnbrist, minnesförlust, hjärndimma, sömnrubbningar, sura uppstötningar, alla neurologiska symtom (däribland stickningar, domningar, spasmer, ryckningar, nervsmärta och trång andning), blodsockerrubbningar, rapningar, förlorad benmassa, sköra naglar, matsug, vätskeansamling, gastrit, benkramper, håglöshet, stagnerad lever, slem i avföringen, muskelspasmer, sötsug, halsont, hypertyreos, hypotyreos.

KÄNSLOMÄSSIGT STÖD
När du upplevt någon form av förlust, oavsett om du sörjer ett jobb, en bekantskap eller en sak du förlorat, då är groddar och mikroblad till ytterst stor hjälp. Dessa små hoppingivande budbärare hjälper dig ut ur din sorgsna sinnesstämning och planterar frön för nytt liv och nya möjligheter.


ANDLIG LÄRDOM
Groddar och mikroblad är väldigt adaptogena. De kräver inte perfekta förhållanden Trots att dessa frön under andra omständigheter skulle få rikligt med jord, utrymme, solljus, regn och frisk luft för att slå rot och växa till full storlek, lyckas de ändå gro tätt ihop i en burk eller bricka på köksbänken, med bara tillräckligt med ljus och vatten för att överleva. Allt som krävs är lite rutiner (groddar behöver sköljas regelbundet och mikroblad behöver duschas) för att dessa skott ska kunna anpassa sig till omständigheterna. Och det gör de gladeligen – om groddar och mikroblad hade ansikten skulle du se ett leende på var och en.
Denna gladlynta anpassningsförmåga överförs till oss när vi äter dem. Så länge vi täcker våra absoluta basbehov och ger oss själva lite rutiner för att normalisera våra liv, kan vi till och med i de svåraste stunder hämta kraft från våra små vänner och lära oss må bra.

TIPS

 • Ät 4,8 deciliter groddar om dagen för en märkbar effekt.
 • När du odlar egna groddar tänk på dem som små husdjur: de livnär sig på sällskap och de tar upp energin från sin omgivning och allt som sägs runt dem. Försök att alltid närma dig dina groddar med glädje. Prata med dem, uppmuntra dem och dra försiktigt fingrarna över dem när du går förbi. Som jag skrev i kapitlet ”Mat för själen”, tar maten du själv odlar upp dina individuella behov och anpassar sina näringsämnen för att livnära dig på bästa möjliga sätt. Groddar och mikroblad har särskilt lätt att inrätta sig efter dina specifika hälsobehov, eftersom de är så adaptogena.
 • För att få största möjliga utbyte av groddarna ska du inte koka dem. Groddar och mikroblad är en fantastisk källa till upphöjd biotika, de där mikroorganismerna som är så viktiga för tarmhälsan och produktionen av vitamin B12. Upphöjda biotika bevaras bara intakta när groddar och mikroblad äts råa. (Och när denna upphöjda biotika finns på groddar och mikroblad som du själv odlat är de inställda på att främja just din flora.)
 • Om du dagligen sprayar flytande alger blandade med vatten på dina egenodlade groddar och mikroblad ger du dem mineraler som hjälper dem att utvecklas så att de kan superladda din hälsa.
 • Groddar och mikroblad som rädisor, broccoli, bockhornsklöver, grönkål och solros bör ätas vid lunchtid eftersom de höjer din energinivå under dagen. Bön- och linsgroddar bör ätas vid middagstid eftersom de hjälper till att lugna och verkar avslappnande på nervsystemet på kvällen.
 • Juice på gurka, ärtskott och solrosblad kan på lång sikt förbättra en persons mörkerseende.

KÅLWRAP MED GRODDAR OCH MANGO- OCH TOMATDIPP

KÅLWRAP MED GRODDAR OCH MANGO- OCH TOMATDIPP

1–2 portioner

Dessa fräscha, färggranna kålwrap gör det enkelt för dig att få in mer grönsaker i din vardag. Lunchen blir roligare när man sätter fram en bricka med skivade grönsaker och låter var och en komponera sin egen variant. Dessutom kan du göra flera olika dippsåser om du använder några av de andra recepten här i boken – prova ”Korianderpesto” (sidan 240), ”Salladsdressing med vitlökstahini” (sidan 254) eller ”Norirullar med krämig avokadodipp” (sidan 268).

 • 6 stora kålblad
 • 1 paprika av valfri färg
 • 1 avokado
 • ½ rödkålshuvud
 • 2 urkärnade medjool-dadlar
 • 4,8 dl groddar
 • 4,8 dl mikroblad
 • 2,4 dl tärnad mango
 • 2,4 dl tärnad tomat
 • 1 bit ingefära i storlek med en enkrona
 • ½ cm jalapeño (valfritt)


Skölj kålbladen och skär bort bladfästet. Spara det för att använda senare i en soppa eller smoothie. Skiva paprika, avokado och rödkål i tunna strimlor. Finhacka och mosa dadlarna till en dadelpasta. Vänd mittnerven mot dig och fyll högersidan av kålbladet med strimlade grönsaker, groddar och mikroblad. Rulla åt vänster som en burrito och vik in bladets övre del allteftersom. Stryk ut dadelpastan längs vänsterkanten av kålbladet för att limma ihop. Upprepa proceduren med resten av kålbladen.
För att göra dippsåsen mixar du mango, tomat, ingefära och jalapeño (om du önskar) till en slät blandning.

Utdrag ur boken Kostguiden med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.