Fänkål anses vara både en grönsak och en ört på grund av dess omfattande näringsmässiga och läkande fördelar. Fänkål är rik på folat, vitamin C, magnesium, kobolt, järn och eteriska oljor som innehåller kraftfulla antibakteriella och svampdödande egenskaper. Den är utmärkt för matsmältningsbesvär och används ofta som en naturlig antacid för att hjälpa till att minska surhet och inflammation i matsmältningskanalen och för att underlätta korrekt absorption och assimilering av näringsämnen från maten.

Fänkål har kraftfulla anti-flatulenta och karminativa egenskaper vilket innebär att den kan förhindra och stoppa gasbildning i mage och tarmar. Den är också känt för att vara mycket fördelaktigt för nästäppa, bronkit, smärta från njursten, anemi, högt blodtryck, makuladegeneration, förstoppning, uppblåsthet, diarré och irritabel tarm. Fänkål används för att skydda mot både hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Den innehåller ett viktigt antiinflammatoriskt fytonäringsämne som kallas anetol som blockerar både inflammation och karcinogenes, vilket är mutationen av vanliga celler till cancerceller. Fänkål har också förmågan att lindra och reglera menstruationen genom att reglera den hormonella verkan i kroppen. Fänkål används bland ammande kvinnor för att stimulera konsekvent mjölkflöde för deras barn.

Den är också känd för att hjälpa till att stärka håret, förhindra håravfall, avslappning av kroppen och skärpa minnet. Fänkålsfrön kan tuggas efter en måltid för att underlätta matsmältningen och för att ta bort dålig andedräkt. Fänkålsfrön kan också göras till ett effektivt medicinskt te genom att blötlägga fröna i varmt vatten i 10 minuter eller mer. Färsk fänkålsjuice kan kombineras med färsk selleri, gurka och/eller äppeljuice för en läkande och medicinsk dryck.

Färsk fänkålsjuice kan också användas lokalt på svullna eller inflammerade ögon för att minska irritation, svullnad och trötthet. Färsk fänkål har en krispig, lätt söt lakritssmak och är ett underbart tillskott till färska sallader, smoothies, soppor, wok, potatis och andra grönsaksrätter. Färsk fänkål och fänkålsfrön kan vanligtvis hittas i din lokala stormarknad eller bondemarknad. Fänkålste, kapslar, tinktur och extrakt kan alla hittas online eller i din lokala hälsokostbutik.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.