Estnisk gryta

Estnisk gryta

Denna rustika grönsaksgryta är värmande och välsmakande. Den passar utmärkt för kyliga kvällar då man behöver lite hemlagad omsorg. Detta recept kommer från den reviderade och utökade versionen av Medial Läkning.

Potatis är antivirala, svampdödande och antibakteriella, med näringsmässiga kofaktorer och koenzymer plus bioaktiva föreningar för att hålla dig frisk och hjälpa dig med stress.

Svamp hjälper till att minska svamp, bakterier och virus i tarmkanalen och levern.

Morötter är en snabb leverpåfyllande källa till glukos som är kopplad till mineraler och vitaminer.

Lök har antimikrobiella svavelföreningar som driver ut ovänliga patogener från levern.


Estnisk gryta

Ingredienser:

  • 2,4 dl tärnad lök
  • 2,4 dl champinjoner i bitar (valfritt)
  • 2,4 dl morötter i bitar
  • 10,8 dl potatis i grova bitar
  • 6 dl läkande buljong (se recept på sidan 374) eller vatten
  • 7,2 dl vitkål i grova bitar
  • 0,6 dl löst packad, grovhackad färsk dill
  • 0,6 dl löst packad, grovhackad färsk persilja

Lägg lök, champinjoner (valfritt) och morötter i en stor keramisk gryta med nonstick-yta. Stek på medelhög värme i 3 till 5 minuter tills löken och morötterna börjar mjukna. Häll eventuellt i en skvätt vatten så att det inte fastnar i pannan.

Häll på läkande buljong eller vatten, lägg i potatisen och låt koka upp. Sjud under lock i 10 minuter, tills potatisen och morötterna är knappt mjuka. Ta sedan av locket och låt koka ytterligare 5 minuter.

Tillsätt kålen och blanda allt väl. Koka i ytterligare 2 till 3 minuter tills kålen mjuknat. Ta bort från värmen och rör ner dill och persilja. Servera direkt.

TIPS

• När du väljer mellan att använda vatten eller läkande buljong ska du tänka på att buljongen ger en mustigare smak. Jag rekommenderar inte buljong från mataffären, då det är svårt att hitta sådan som är fri från olja, salt, naturliga smakämnen och/eller andra tillsatser. Det enklaste är att koka en sats läkande buljong som man fryser in (använd gärna en isbricka så blir det lätt att ta fram och tina). Då har du alltid buljong när du behöver.

2-3 portioner

För fler läckra och läkande recept, kolla in Medial läkning: hemligheterna bakom kronisk och mystisk sjukdom och hur man kan läka (utökad och reviderad upplaga)

Utdrag ur boken Handlingsplan för Hjärnhälsa med tillåtelse av Livsenergi.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.