Denna läckra chili är både tröstande och mättande och kommer att ge värme till din kropp och själ. Den är också en fantastisk rätt att servera till familj och vänner för en rejäl måltid. Denna chili är fri från olja och kan till och med göras fettfri om du skippar avokadon. Du kan servera den som den är eller med blomkålsris, hirs, quinoa, brunt ris eller med Medical Mediums potatistortillas.
Pumpor (inklusive kabocha, ekollon, delicata och butternut) är laddade med näringsämnen som vår lever lätt kan lagra och innehåller mycket karotenoider som skyddar levercellerna från skador. Glukosen i pumpa kan stabilisera levern, vilket gör att blodsockret överlag stabiliseras i kroppen.
Chili på svarta bönor
Ingredienser:
- 4,8 dl hackad lök
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 9,6 dl tärnad butternutpumpa
- 1 msk chilipulver
- 1 tsk torkad oregano
- 1,5 tsk malen spiskummin
- 1 tsk mald koriander
- 1/4 tsk rökt paprika
- 1/2 tsk cayennepeppar (valfritt)
- 7,2 dl kokta svarta bönor eller 2,4 dl torkade svarta bönor, blötlagda över natten
- 3,6 dl tärnade tomater eller 0,5 kilo färska tomater
- 2 msk tomatpuré
- 3,6 dl vatten, plus mer efter behov
- Havssalt, efter smak (valfritt)
- 0,6 dl färsk koriander, till servering
- 0,6 dl salladslök, till servering
- 1 stor Hass-avokado, skivad, till servering (valfritt)
- 2-4 limeklyftor, till servering
- Potatistortillas, till servering (valfritt)
Gör så här:
Om du använder torkade svarta bönor (blötlagda över natten), häll av bönorna, lägg över i en kastrull och täck med färskt vatten. Sätt grytan på hög värme och låt koka upp, sänk sedan till att sjuda under lock i cirka 2 timmar eller tills bönorna är mjuka. När bönorna är kokta, häll av dem och ställ åt sidan för att använda i receptet.
Om du använder färska tomater, låt en stor kastrull med vatten koka upp och släpp försiktigt ner tomaterna. Koka i 2 minuter, lägg sedan tomaterna i isvatten. Häll av vattnet. Lägg tomaterna på en skärbräda, skala av skalet och halvera för att ta bort kärnan. Tärna i små bitar. Lägg tomaterna i en medelstor kastrull och låt koka upp, sänk sedan värmen till att sjuda i 10 minuter tills tomaterna är mjuka. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.
För att göra chilin, ställ en stor gryta på medelvärme. Tillsätt löken och stek tills den är genomskinlig, ca 4-5 minuter. Tillsätt lite vatten om löken börjar fastna i botten.
Tillsätt vitlök och butternutpumpa och fräs tills vitlöken doftar och butternutpumpan precis börjat mjukna, ca 8-10 minuter.
Tillsätt chilipulvret, torkad oregano, malen spiskummin, mald koriander, rökt paprika och cayenne (om du använder). Rör om tills kryddorna doftar, ca 1-2 minuter.
Tillsätt bönorna, tärnade tomater, tomatpuré och vatten. Koka upp, rör om då och då, tills butternutpumpan är mjuk, cirka 30-35 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Smaka av med salt efter smak.
Servera med färsk koriander, salladslök, avokadoskivor och en limeklyfta.
4-6 portioner
Få fler läckra och läkande recept i boken Läk med detox – Hälsoprogram för att bli av med ångest, depression, akne, eksem, borrelia, mag-tarm-problem, hjärndimma, över- och undervikt, migrän, svullnad, uppblåsthet, psoriasis, cystor, trötthet, endometrios och autoimmuna sjukdomar.