Blomkålsmos kombineras med en rejäl svampsås i denna variant av den traditionella favoriten. Denna överseende maträtt är värdig vilket julbord som helst men är lika god alla kvällar i veckan.
Blomkål är en näringsrik grönsak som är utmärkt för att stödja ett starkt immunförsvar och optimal hälsa. Blomkål innehåller otroligt mycket vitaminer som C, K och B-komplex och mineraler som bor, kalcium, molybden och tryptofan. Det är också en bra källa till högkvalitativt protein som lätt assimileras i kroppen. Blomkål innehåller kraftfulla anticancerföreningar som indol-3-karbinol och sulforafan som är särskilt fördelaktiga för att hjälpa till att förebygga bröst-, livmoderhals, äggstocks, tjocktarms-, mag- och prostatacancer.
Potatis är en viktig föda för dem som tänker mycket och de som återhämtar sig från stressskador och binjureutmattning. De är också särskilt fördelaktiga vid depression, sömnlöshet, sömnstörningar, hjärndimma och stressrelaterade sjukdomar. Potatis är också känt för att vara bra för att främja kardiovaskulär hälsa och är mycket fördelaktigt för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke, åderförkalkning och KOL.
Vitlök är en av världens äldsta mediciner och är en otroligt kraftfull krydda som kan avvärja en mängd olika sjukdomar. Den har otroligt höga nivåer av vitaminer och mineraler inklusive vitamin C och B-6 och mineraler som selen, kalcium, koppar och järn. Vitlök innehåller också mycket starka antibiotiska, anti-svamp-, anti-cancer- och antivirala egenskaper.
Svampar har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som effektivt kan reglera inflammation i hjärtat, leder, organ och vävnader, vilket gör dem särskilt bra för dem som lider av artrit, hjärtsjukdomar, astma, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, hjärt-kärlsjukdom, Parkinsons sjukdom, och Alzheimers sjukdom. Svampar innehåller också en antioxidantförening som heter L-ergothioneine som är känd för att vara otroligt viktig för kognitiv funktion, ögonhälsa, reproduktiv hälsa och lunghälsa.
Blomkålsmos
INGREDIENSER:
- 1 stort blomkålshuvud, skuret i buketter
- 2 potatisar, i tärningar
- 2 vitlöksklyftor
- 1⁄2 tsk olivolja
- 1⁄4 tsk havssalt
GÖR SÅ HÄR:
Ångkoka blomkål, potatis och vitlök tills de är mjuka, ca 10-15 minuter. Sila och lägg i en matberedare med olivolja och havssalt. Mixa tills den är slät. Toppa med svampsås och njut!
Svampsås
INGREDIENSER:
- 14-15 dl svamp
- 1 lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor
- 0,6 dl soltorkade tomater
- 1⁄2 tsk olivolja
- 0,6 dl blomkålsmos
- 1⁄8 tsk eller lite vardera av timjan, salvia och rosmarin
GÖR SÅ HÄR:
Ångkoka svamp, lök, vitlök, soltorkade tomater och örter i en stor panna i 4,8 dl vatten tills de är mjuka. Lägg 2,5 dl av svampen åt sidan. Lägg resten av svampen och buljongen du ångat i en mixer med 1⁄2 tsk olivolja och 0,6 dl av blomkålsmoset. Mixa tills det är slätt. Häll såsen över blomkålsmoset och servera toppad med svamp.
2 portioner