Binjureutmattning

Binjureutmattning
Våra binjurar producerar viktiga hormoner, inklusive adrenalin och kortisol, som är avgörande för att ge ett effektivt gensvar på stress. Dock är dessa gensvar baserade på idén att stressreaktioner är en kortlivad reaktion på omedelbara hot som löser sig snabbt. Men när någon upplever pågående stress, såsom ekonomiska problem, ett krävande jobb eller kronisk sjukdom, blir binjurarna överansträngda och det kan sluta med att de får motsvarande ett nervöst sammanbrott och beter sig oberäkneliga.

Uppfattningen att ”utbrända” binjurar helt enkelt slutar producera hela den mängd hormoner som behövs är felaktig. Det som verkligen händer är att utmattade binjurar producerar antingen för lite eller för mycket hormon. I båda fallen är de negativa hälsoeffekterna djupgående. Till exempel kan överskott av adrenalin tömma din hjärna på viktiga neurokemikalier, vilket gör att du känner dig deprimerad. Överskott av kortisol kan belasta din lever, centrala nervsystemet och hjärnan extremt mycket. För lite kortisol kan orsaka sin egen förödelse och negativt påverka sköldkörtelfunktionen.

Symtom på binjuretrötthet kan vara svaghet, brist på energi, koncentrationssvårigheter, att bli lätt förvirrad, glömska, problem med att slutföra enkla uppgifter, dålig matsmältning, depression och sömnlöshet. Dessa symtom kan ha flera orsaker, så ytterligare ledtrådar som kan peka på binjuretrötthet inkluderar:

 • Du ”kraschar” tidigt och/eller under hela dagen
 • Du är trött hela dagen på jobbet, men känner dig pigg på kvällen
 • Du är utmattad på kvällen men har svårt att somna
 • Känner dig trött efter en hel natts sömn
 • Svettas överdrivet när du utför lättare uppgifter (på grund av att ditt endokrina system arbetar övertid för att kompensera för brist på adrenalin)
 • Känner dig törstig och kan inte släcka din törst, du har torr mun eller är sugen på salt
 • Suddig syn eller svårigheter att fokusera (kortisol kan torka ut kroppen, inklusive ögonen)
 • Sugen på stimulantia. Om du längtar efter cigaretter, koffein och/eller sötsaker för att hålla dig igång kan det vara så att du instinktivt försöker hitta substitut för dina minskande binjurehormoner.

Et naturlig approach till binjureutmattning

Att bara äta tre gånger om dagen kan vara tufft för binjurarna, eftersom dina binjurar frisätter kortisol om ditt blodsocker sjunker för lågt mellan måltiderna, vilket får upp ditt blodsocker igen. Så om du ofta går utan att äta under långa perioder, anstränger du dina binjurar och ger dem ingen chans att återhämta sig. Således kan du stötta dina binjurar genom att äta en lätt, balanserad måltid var 90:e minut till varannan timme. Detta hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt hela dagen så att dina binjurar inte behöver hoppa in, vilket ger dem en chans att vila och återställa sig själva.
Helst bör dina måltider innehålla en balans av kalium, natrium och naturligt socker (dvs från frukt, som innehåller viktiga näringsämnen, inte bordssocker!)

Exempel på mellanmål som stöttar binjurarna inkluderar:

 • En dadel (kalium), två selleristavar (natrium), ett äpple (socker)
 • En halv avokado (kalium), spenat (natrium), en apelsin (socker)
 • En sötpotatis (kalium), persilja (natrium), citron pressad på grönkål (socker)

Dessa exempel behöver inte ersätta frukost, lunch och middag, men de hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt mellan de större måltiderna.

Andra livsmedel som stöder binjurarnas hälsa inkluderar groddar, sparris, vilda blåbär, bananer, vitlök, broccoli, grönkål, hallon, björnbär, romansallat och äpplen med rött skal. Dessa livsmedel hjälper till att stärka nervsystemet, minska inflammation, lindra stress och ger viktiga näringsämnen för binjurarnas funktion.

Fett och kolhydraters roll

Förutom ovanstående rekommendationer är det också till hjälp att sänka ditt fettintag. Detta beror på att en diet med mycket fett belastar din bukspottkörtel och lever, vilket kan påverka blodsockernivåerna negativt. För en fullständig förklaring av hur detta fungerar, läs min bok Leverns okända kraft. När ditt blodsocker inte är under kontroll skapar det en enorm påfrestning på dina binjurar när de kämpar för att producera hormoner för att kompensera.

Även om lågkolhydratsdieter har vissa fördelar, kom ihåg att din kropp behöver kolhydrater av god kvalitet för energi, och en kost som är för låg i kolhydrater belastar också dina binjurar. Se bara till att kolhydraterna du äter kommer från näringsrika livsmedel som frukt och grönsaker, inte bakverk, godis och läsk!

Att helt undvika stress är orealistiskt, men du kan vidta åtgärder för att se till att din kropp är rustad att klara av vad livet än utsätter dig för. Genom att konsumera hälsosam, näringsrik mat med jämna mellanrum ger du näring åt varje aspekt av ditt väsen – och ger dina binjurar en välförtjänt paus så att de kan hjälpa dig när du verkligen behöver det.

För att lära dig mer om hur du hanterar binjureutmattning, kolla in Medial läkning: Hemligheterna bakom kronisk och mystisk sjukdom och hur du äntligen läker.

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.