Som den ultimata tröstmaten är denna indiskt inspirerade rätt fullpackad med ärtor och potatis i en mild tomatcurry. De varma kryddorna av curry och garam masala används tillsammans med den subtila antydan av riven ingefära och sötas av en touch av rå honung. Allt toppat med lite havssalt, hackad koriander och lite pressad lime, och denna smakrika middag är den perfekta avslutningen på din dag.

Potatis är en utmärkt källa till B6, ett vitamin som är nödvändigt för bildandet av nästan varje ny cell i kroppen. Vitamin B6 är också en viktig komponent för det neurologiska systemet och för skapandet av aminer som är neurotransmittorer som skickar meddelanden från en nerv till nästa. Detta gör potatis till en viktig föda för de som är tänker mycket och de som återhämtar sig från stresskador och binjureutmattning. De är också särskilt fördelaktiga för depression, sömnlöshet, sömnstörningar, hjärndimma och stressrelaterade sjukdomar. Potatis är också känt för att vara bra för att främja kardiovaskulär hälsa och är mycket fördelaktigt för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke, åderförkalkning och KOL.

Gröna ärtor är en av de mest näringsrika av baljväxterna och är rika på antioxidanter, vitaminerna A, C, K och B-komplex och mineraler som zink, järn, kalcium och mangan. De är en stor källa till protein, fibrer och omega-3-fetter i form av alfa-linolensyra (ALA). Dessa essentiella fettsyror gör gröna ärtor till en idealisk mat för hjärnan och kardiovaskulär hälsa och deras fytosteroler är avgörande för att hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna i kroppen.

Aloo Matar

Ingredienser:

 • 4 potatisar, tärnade
 • 2,5 dl frysta, osaltade ärtor, tillagade enligt instruktionerna
 • 7,2 dl körsbärstomater, halverade
 • 1 lök, tärnad
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 2 tsk riven ingefära
 • 2 tsk rå honung
 • 1 lime, pressad
 • 1 nypa gult currypulver
 • 1 nypa garam masala
 • 1⁄2 tsk havssalt
 • 1,2 dl färsk koriander

Gör så här:

Ånga potatisen tills den är mjuk. Under ångkokning förbereder du ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ de kokta grönsaker åt sidan och förbered såsen.

Tillsätt lök och vitlök i pannan. Tillaga på medelvärme, rör om tills den är genomskinlig, tillsätt vatten efter behov för att inte fastna. När löken är genomskinlig och doftar, tillsätt ingefära, currypulver, garam masala. Fortsätt att röra tills det är väl blandat (cirka 1 minut), tillsätt körsbärstomater och en skvätt vatten om det behövs. Koka under lock, rör om då och då i fem till tio minuter tills tomaterna är mjuka och börjar koka ner. Tillsätt honung och havssalt. Fortsätt att röra tills det är väl blandat. Lägg i ärtor och potatis. Rör om lite för att det ska blandas.

Servera toppad med koriander och en skvätt limejuice. Njut!

2-3 portioner

Dela:

10 steg för att återhämta sig från kronisk sjukdom

10 steg till återhämtning!

Skriv upp dig och missa aldrig en uppdatering! Få en gratis e-bok med enkla steg att börja implementera redan nu.

 
Sök

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en så bra användarupplevels som möjligt. Läs mer om hur vi jobbar med personuppgifter i vår integritetspolicy.